Voormalig minister Colin Clark:

"Oogst Schotse bio-aardappelen in gevaar door overheidsbesluit"

Hoewel Schotland naar schatting 70% van de biologische aardappelen in het Verenigd Koninkrijk teelt, komt dit nu in gevaar door een vreemde uitspraak van de Schotse regering rond een uitbraak van meeldauw. Terwijl de Britse landbouwminister toestemming heeft gegeven voor het noodgebruik van koperhydroxide om de ziekte onder controle te krijgen, heeft de Schotse regering echter besloten geen koper te gebruiken om de ziekte onder controle te krijgen.

Sommigen zeggen dat het verbod op het gebruik van koper de oogst van dit jaar in gevaar brengt en de toekomst van de oogst van 2021 verder ondermijnt en een ernstig risico vormt voor de Schotse aardappelsector van € 200 mln.

Colin Clark, voormalig minister van het Schotse parlement met verantwoordelijkheid voor voeding en tuinbouw, vertelde thescottishfarmer.co.uk: "In mijn hoedanigheid als teler en voormalig Schots minister heb ik met succes gelobbyd bij de Britse landbouwminister om koper vrij te maken voor gebruik in noodgevallen bij bio-aardappelen. Bovendien ben ik al meer dan 30 jaar betrokken bij de conventionele en biologische agro-voedingssector en lever ik aan grote supermarkten."

"Koper in verschillende vormen wordt in mijn ervaring al meer dan 20 jaar gebruikt voor de bestrijding van deze ziekte in biologische gewassen. De biologische tuinbouw in Schotland groeit, het is nu een geavanceerd, modern en grootschalig onderdeel van de Schotse tuinbouw. De bio-sector werkt onophoudelijk aan het testen van resistente rassen, het handhaven van veilige watermarges, het minimaliseren van kopergebruik en het alleen gebruiken van een behandeling wanneer het risico kritiek is. De sector wordt nauwlettend gecontroleerd en onafhankelijk geauditeerd".

"Er is een langetermijnafspraak binnen de sector die wordt ondersteund door enorme particuliere investeringen. Precisietuinbouwinstrumenten, zoals infrarood- en GPS-begeleiding, zorgen samen met selectieve en gerichte voeding voor een maximale bestrijding van ziekten in het veld. Schotse telers en verpakkers hebben aanzienlijke investeringen gedaan met geautomatiseerde pakhuizen, inclusief optische sortering en robottechnologie. Daarom is de sector naar mijn mening zonder nadenken in gevaar gebracht."

De Schotse minister heeft het advies van de Health and Safety Executive en het Britse comité van deskundigen uitgesteld en het noodgebruik van koper afgewezen. Dit in tegenstelling tot de Britse minister, die rekening hield met het feit dat het product tot 2025 in de EU wordt toegestaan en het historische gebruik van het product.

Klik hier om het volledige artikel te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven