Interview met Álvaro Barrera, voorzitter van Ecovalia

Bio-consumptie in Spanje in vier jaar tijd verdubbeld

Ecovalia, de Spaanse beroepsvereniging voor biologische productie, die kantoor houdt in Sevilla, promoot al bijna dertig jaar de productie en verwerking van biologisch voedsel. "Ons belangrijkste doel blijft de promotie van bio-productie, want het is het meest effectieve hulpmiddel en het enige gereguleerde productiesysteem dat kan bijdragen aan het in toom houden van de klimaatverandering", zegt Álvaro Barrera, de voorzitter van de vereniging. "Bij Ecovalia werken we ook toe naar de doelstellingen van de Agenda 2030 van de VN om tegen dat jaar 20% van de consumptie en 30% van het landbouwareaal in Spanje biologisch te maken."

In Spanje is de consumptie van biologisch voedsel in slechts vier jaar tijd verdubbeld, van €1 miljard in 2015 naar €2,1 miljard in 2018, en voor 2019 wordt verwacht dat dit cijfer nog verder oploopt tot €2,3 miljard. Andalusië speelt daarbij een voortrekkersrol op het gebied van de teelt. "Vroeg werd bio vooral uit gezondheidsoverwegingen geconsumeerd. Nu speelt het milieubewustzijn een heel grote rol. Toch moeten we de consument blijven informeren over wat het EU-bio-logo nu precies betekent. De consument moet weten wat hij consumeert en dat hij een teler helpt die het platteland in stand houdt."

De bio-landbouw speelt inderdaad een fundamentele rol bij het behoud en de ontwikkeling van het platteland door middel van het scheppen van banen, de integratie van jonge mensen, de strijd tegen ontvolking en een grotere aanwezigheid van de vrouw, zo benadrukt de voorzitter van Ecovalia.

"Bio is een groeimarkt. Volgens de laatste gegevens blijft Spanje het Europese land met het omvangrijkste bio-areaal, namelijk 2.246.000 hectare. Onze verwerkingsindustrie is met 7% gegroeid, het aantal telers is met 5% toegenomen, nu al 46.000 in totaal, en de consumptie in Spanje is met 16,5% gestegen. In een tijd waarin niet zomaar alles kan worden geteeld en de productiviteit primeert, maar ook waarin de stikstofoxidecyclus voor alle bewoners van de aarde van groot belang is, wijdt Spanje 9,7% van het bruikbare landbouwareaal aan bio-landbouw en daar mogen we trots op zijn", benadrukt Barrera.

Bron: agrodiario.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven