Verrijkte kooi vanaf 31-12-2020 niet langer toegestaan

NVP wil aanpassing in de codering van eieren

Vanaf 2021 is het in Nederland niet meer toegestaan om leghennen te huisvesten in een verrijkt kooisysteem. Omdat het verbod niet overal in de Europese Unie van kracht wordt, pleit de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders NVP pleit voor een aanpassing in de codering van eieren.

In juni 2010 heeft de Nederlandse overheid besloten dat vanaf 31 december 2020 het niet langer is toegestaan om kippen in verrijkte kooien te houden, nadat de legbatterij eerder werd verboden per 2012. Naast Nederland is Duitsland de enige lidstaat waar de verrijkte kooi verboden wordt. In de rest van de Europese Unie blijft deze huisvestingsvorm toegestaan. Volgens de laatste informatie zijn er in Nederland nog enkele tientallen stallen met verrijkte kooien die de komende maanden zullen moeten omschakelen. De koloniehuisvesting blijft na deze datum nog wel toegestaan.

Voor afnemers is het aanbod aan eieren herkenbaar aan de code op het ei. De huidige codering bestaat uit: 0=biologisch, 1=vrije uitloop, 2=scharrel en 3 = kooi. De NVP pleit voor een nieuwe codering voor koloniehuisvesting, welke tot op heden onder code 3 wordt geleverd. De voedingsindustrie, catering en out of home moeten het onderscheid kunnen zien tussen verrijkte kooi en koloniehuisvesting. De door NVP voorgestelde indeling is: 0 = biologisch, 1 = vrije uitloop, 2 = scharrel, 3 = kooi en 4 = kolonie.

Binnenkort kunnen pluimveehouders in Nederland en Duitsland geen kooieieren meer produceren. Ondertussen blijft het in de Europese Unie en in Nederland wel toegestaan om kooieieren in te kopen, hetgeen volop gebeurt in de voedingsindustrie, catering en out of home markten. Dat stoort de NVP omdat dit zorgt voor ongelijke concurrentie. Nederlandse pluimveehouders worden in hun thuismarkt geconfronteerd met eieren die niet voldoen aan wettelijke Nederlandse productiestandaarden.

Voor meer informatie: www.nvpluimveehouders.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven