European Organic Congress 2020: de 5 belangrijkste lessen

De maand juli begon met het European Organic Congress 2020. Tijdens dit jaarlijkse congres van IFOAM Organics Europe komen mensen uit de Europese biologische sector samen. Door Covid-19 weken IFOAM Organic Europe en medeorganisator BÖLW (de Duitse Bionext) uit naar digitale debatten, pecha kucha sessies en webinars in plaats van een fysieke bijeenkomst in Berlijn. Onder het thema 'Organic in action' spraken genodigden en discussieerden deelnemers over onderwerpen als het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en de Farm to Fork strategie. In dit artikel lees je de vijf belangrijkste lessen om mee te nemen uit het congres.

Biologisch is deel van de oplossing
We zitten op het moment midden in een biodiversiteitscrisis en een klimaatcrisis. Vooraanstaande sprekers vanuit de belangrijkste drie Europese organen, het Parlement, de Commissie en de Raad hebben laten weten dat zij het biologische voedselsysteem als deel van de oplossing zien voor deze twee problemen. Ook pleiten zij dat de biologische landbouw onze voedselsystemen robuuster en duurzamer maakt.

Gemeenschappelijk Voedselbeleid
De Farm to Fork strategie is uiteindelijk slechts een goede eerste stap. Voor de transitie naar een eerlijk en duurzaam Europees voedselsysteem is een Gemeenschappelijk Voedselbeleid nodig. Zo komt er samenhang in ons milieu-, gezondheid-, sociaal- en handelsbeleid.

Gemeenschappelijk Landbouwbeleid
Het doel van de Farm to Fork- en de Biodiversiteitsstrategie is om in 2030 een biologisch areaal van 25% te bereiken. Om deze Europese doelen te bereiken zou elke lidstaat in zijn nationale strategische plan voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) een streefpercentage voor biologisch areaal moeten opnemen. Het GLB kan voorzien in ondersteuning van biologische boeren en omschakelaars, en bijdragen aan een eerlijke beloning voor boeren die publieke diensten leveren.

New European Organic Action Plan
De Europese Commissie heeft aangekondigd dat er een nieuw Europees Actionplan voor de biologische sector komt. We hoeven echter niet het wiel opnieuw uit te vinden. Het is van belang dat we kijken naar ervaringen en goede praktijken van voorgaande plannen om biologische landbouw en voedselproductie in heel Europa te bevorderen. Na de zomervakantie lanceert de Europese Commissie een publieke raadpleging.

Uitstellen nieuwe biologische verordening
Op 1 januari 2021 gaat de nieuwe Europese biologische verordening in. Het zou echter de biologische sector en degene die de regels moeten controleren baten om deze wet een jaar uit te stellen. Als de wet op 1 januari 2022 ingaat kan iedereen zich beter voorbereiden. IFOAM Organics Europe, andere Europese agrarische belangenorganisaties, de Lidstaten, en de landbouwcommissie van het Europees Parlement zijn voorstander van dit uitstel. Op het moment beoordeelt de Europese Commissie de mogelijkheid tot uitstel.

De belangrijkste uitkomsten van het European Organic Congres laten zien dat biologisch een grote rol speelt in het oplossen van de biodiversiteits- en klimaatvraagstukken. Integraal Europees beleid gekoppeld aan nationale doelen waarin de biologische voedselsystemen en beloning van publieke diensten centraal staan is hiervoor cruciaal.

Bron: Bionext


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven