Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
CÎME Skincare verkrijgbaar bij Ekoplaza

Achter elk ingrediënt schuilt een samenwerking met de lokale bevolking

Tholen – Vanaf 17 augustus liggen de verzorgingsproducten van CÎME Skincare in alle vestigingen van Ekoplaza. Daarmee is de aanwezigheid van dit Belgische merk op de Nederlandse markt sterk uitgebreid. Het assortiment van gezichts-, haar- en huidverzorgingsproducten was eerder al bij een twintigtal Nederlandse winkels verkrijgbaar.

De producten van CÎME Skincare worden gemaakt met ingrediënten uit Nepal. In het Himalaya-gebergte groeien planten onder moeilijke omstandigheden. Dit maakt dat de planten weliswaar klein zijn, maar qua antioxidanten en vitamines erg geconcentreerd. Ideaal voor de productie van huidverzorgingsproducten, aldus Isabel Coppens, één van de oprichters van het merk.

Isabel Coppens en Anke De Boeck richtten CÎME Skincare op in 2012.

Pact
CÎME Skincare werd in 2012 opgericht door Isabel Coppens en Anke De Boeck, die elkaar al kenden sinds de middelbare school. “We hadden in die tijd een pact gesloten dat we ooit samen een bedrijf zouden beginnen. Na onze middelbare school volgden we allebei een studie rechten en gingen we aan de slag als advocaat. Het idee voor een eigen bedrijf werd concreet nadat Anke terugkwam van een reis naar Nepal. Gesteund door de vader van Anke, die werkervaring heeft met plantenextracten voor de farmaceutische industrie, ontwikkelden Anke en Isabel de eerste gezichtsverzorgingsproducten.

De gezichtsverzorgingslijn met een reinigingsolie en make-up remover, 3-in-1 micellaire reinigingslotion, serum en drie dag- en nachtcrèmes.

Van micellair water tot shampoo
"Onze eerste producten waren een micellair water, een serum, twee dagcrèmes en een handcrème. Deze producten zijn nog steeds onderdeel van het assortiment. Later breidden we dat uit met een derde dagcrème voor een ander type huid en een extra reiniger. Weer later ontwikkelden we haarproducten met het label Nuts about you. Deze zijn gemaakt met zeepnootjes, een alternatief voor sulfaten. Deze hebben van nature een schuimend en reinigend effect."

Abrikozenpitolie
Voor het lichaam zijn er een bodylotion, bodyscrub, een handcrème en een olie. "De abrikozenpitolie die deze olie bevat wordt heel lokaal geproduceerd. De pitten zijn in feite een restproduct, maar wij leren vrouwen in het dorp dat ze er met kleine persmachines olie uit kunnen halen. Die persmachines leveren wij kosteloos en kunnen de vrouwen thuis gebruiken. De opbrengsten van deze olie gaan rechtstreeks naar deze vrouwen, wat bijdraagt aan de emancipatie."

Alle producten hebben het ECOCERT-label.

Samenwerken met lokale boeren
Vanaf de start van het bedrijf hadden Isabel en Anke de ambitie om de producten biologisch en fairtrade te produceren. "Anke's vader was al vaker in Nepal geweest en spreekt de taal. Daardoor kunnen we goed samenwerken met de Nepalese boeren." Achter elk ingrediënt schuilt een samenwerking met de lokale bevolking. "De zeepnoten komen van een community forest in Nepal. Dat wil zeggen dat de gemeenschap eigenaar is van de bomen en een bepaald volume per jaar mag plukken. Daarnaast bevatten onze producten geen palmolie, maar olie dat gewonnen wordt uit de pitten van vruchten van de Chiuriboom. Deze bomen houden met hun lange wortels erosie tegen. Hoe meer bomen we laten aanplanten voor de productie van Chiuriolie, hoe meer we ontbossing kunnen tegengaan."

Schoolproject
Een deel van de opbrengst uit de verkoop van CÎME-producten gaat naar het Little Doctors-project van Nepal Trust in het noorden van Nepal, waar veel ingrediënten vandaan komen. "In dit gebied ligt de levensverwachting op 58 jaar en wordt een op de drie kinderen geen twaalf jaar oud. Via dit project krijgen kinderen lessen over gezonde voeding, eerste hulp en persoonlijke hygiëne."

Foto rechts: Isabel in Nepal

Verpakkingen navullen in de winkel
Ook de verpakkingen worden zo duurzaam mogelijk gemaakt. Zo worden de verpakkingen van de gezichtscrème gemaakt van Ocean Waste Plastic en is er voor de haarverzorgingsproducten een refill-systeem bedacht. Zodra de verpakking leeg is, kunnen klanten deze opnieuw laten vullen in één van de winkels waar CÎME Skincare wordt verkocht. "Ons doel is om elk jaar CO2-neutraal te produceren. Dat doen we bijvoorbeeld door het productieproces zoveel mogelijk in Nepal te laten plaatsvinden en alleen de plantenextracten te importeren. Behalve dat we daarmee CO2 besparen, levert het de producenten meerwaarde en meer werkgelegenheid op. Wat we teveel aan CO2 uitstoten compenseren we door het planten van bomen in de regio."

Voor natuurwinkels en biologische winkels zijn de producten van CÎME Skincare te bestellen bij Udea.

Voor meer informatie:

CÎME Skincare
Ester De Rycke
Account- en salesmanager Nederland
[email protected]
www.cime-skincare.com