Mannen (31-50 jaar) overschrijden zoutgrens

Maandag 13 juli hebben mannen van 31 tot 50 jaar in Nederland al de hoeveelheid aan zout voor 2020 geconsumeerd, die ze op grond van het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO over een heel jaar zouden mogen gebruiken. Zij consumeren 9,4 gram zout per dag en dat is bijna twee keer zoveel als de WHO adviseert als maximum. De organisatie foodwatch wil dat er onafhankelijke en bindende maximumwaarden voor zout in voedsel worden vastgesteld.

Een te hoge zoutinname levert de nodige gezondheidsrisico's op, zoals verhoogde bloeddruk. Volgens de Hartstichting zijn er in Nederland inmiddels 1,55 miljoen mensen met een chronische hart- of vaatziekte. Daarnaast kan teveel zout zorgen voor een verhoogd risico op maagkanker, nierschade en botontkalking.

Nederland kent geen bindende wet- en regelgeving ontwikkeld voor het verplicht verlagen van het zoutgehalte in producten. Een uitzondering is het toegestane maximumgehalte aan zout in brood, vastgelegd in het Warenwetbesluit Meel en Brood. Momenteel zijn er voor het verlagen van het zoutgehalte in producten afspraken gemaakt binnen het 'Akkoord Verbetering Productsamenstelling'. foodwatch plet voor door de overheid bepaalde onafhankelijke en bindende maximumwaarden voor zout in voedsel.

Voor meer informatie: www.foodwatch.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven