Biologisch fruitteler Hans Poley:

"De Maribelle is een echt robuust ras"

Hans Poley is biologisch fruitteler aan de Blokzijlerdwarsweg in Marknesse, Noordoostpolder. Als appelboer teelt hij verschillende rassen, een daarvan is het ras Maribelle. Een roze-rood gekleurde appel met een stevige bite. Sappig en zoet, maar ook weer niet niet té zoet.

Nederlandse appel
"De Maribelle appel is een van oorsprong Nederlandse appel", vertelt Hans. "In 1995 kruiste Piet de Sonnaville een Meiprinses appel met een Gloster appel. Met een kwastje bracht hij stuifmeel van de ene bloesem in de andere. Het vruchtje dat hieruit ontstond werd weer gekruist met een Elstar. Uit dit bijzondere stuifmeelhuwelijk is de Maribelle appel geboren. Toen Piet overleed is zijn zoon Ben verder gegaan met het ontwikkelen en op de markt zetten van de Maribelle."

Een robuust ras
Een paar jaar geleden ging Hans op zoek naar een appel die én heel lekker smaakt én van goede kwaliteit is. "Zo kwam ik uit bij de Maribelle. Zeker omdat we biologisch telen is het belangrijk dat een ras goed tegen ziektes kan. De Maribelle is een echt robuust ras, zoals we dat noemen. Daarnaast is er weinig uitval, blijven ze lang houdbaar en als het seizoen van de Elstar voorbij is, is de Maribelle een goede appel om op te volgen in de tweede seizoenshelft. Zo kunnen we het hele jaar door appels aanbieden van eigen bodem in plaats van ze te importeren uit het buitenland."

Uniek appeltje
"De Maribelle is knapperig, zoet, niet te zoet en heeft echt een hele eigen verfrissende smaak. Ook is de kleur van deze appel heel constant. En het is een unieke appel met een hele eigen smaak. Als je ze blind zou proeven, zou je het er zo uit kunnen halen, dát typische Maribelle smaakje. Moeilijk om onder woorden te brengen, dat moet je gewoon echt proeven! Zo lekker!"

Bron: Odin | Sanne Verhoeven


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven