Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marqt zet groenten en fruit om naar biologisch

Bietje bij bietje biologisch

In oktober vorig jaar kwam de duurzame supermarkt Marqt in handen van Udea. Hiermee kreeg deze formule de kans om zich met een gezonde kern winkels verder voort te zetten. Achter de schermen is Udea druk geweest om binnen de kaders van de Marqt-formule biologisch toe te voegen. Een belangrijke recente ontwikkeling is dat de keuken van Marqt vanaf eind mei het EU-keurmerk voor biologisch mag dragen. In deze productiekeuken bereiden koks verse, nu volledig biologisch gecertificeerde, maaltijden en soepen. Deze ontwikkeling biedt niet alleen voor Marqt veel perspectief, maar ook voor de bio speciaalzaak waarvoor deze producten door Udea beschikbaar worden gesteld.

Bietje bij bietje biologisch
Het eerstvolgende project wat opgepakt gaat worden is de groente- en fruitafdeling van Marqt. In totaal worden er 150 producten omgezet naar biologische kwaliteit. Het omzetten van het assortiment is begin juli al zichtbaar op de winkelvloer. Door aantrekkelijke winkelsigning en duidelijke schaplabels met het biologische EU keurmerk wordt de klant meegenomen in deze transitie.

Beeld van AGF-schap Marqt

Green deal
Het vergroten van het biologische assortiment heeft de wind in de rug van de Green Deal van Frans Timmermans. De Green Deal heeft als ambitie om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met de helft terug te dringen, net als het antibiotica gebruik bij dieren. Harde maatregelen zijn ook nodig om de voortschrijdende lucht-, water- en bodemvervuiling (met stikstof en fosfaat) tegen te gaan. Zeker 30 procent van zowel land- als zee-oppervlakte in de EU zou in 2030 een beschermde status moeten hebben. "Fantastisch nieuws is dat de commissie biologisch als onderdeel van de oplossing ziet", aldus Udea. Want de landbouwgrond van de EU zou een kwart biologisch in gebruik moeten zijn. Nu is dat nog geen 8 procent in de EU en zelfs nog minder in Nederland. Volgens Timmermans is dit nodig om 'het evenwicht te herstellen tussen menselijke activiteit en natuur'. "Een stevige uitdaging waar Marqt met haar klanten graag een steentje aan wil bijdragen."

Overige productgroepen
In de overige productgroepen, zoals vlees, brood, kaas en droogwaren lopen ook gesprekken met de leveranciers van Marqt om te kijken waar biologisch kan worden toegevoegd. "Bedrijven zijn enthousiast en willen deze stap gelukkig graag maken. Een mooie ontwikkeling waar Udea bij kan ondersteunen."

Voor meer informatie: www.marqt.nl

Publicatiedatum: