Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bee-O initieert teelt biologische snijbloemen

Herold Dongelmans, sourcing manager van Bee-O, brengt het beste qua kennis en kunde over het opzetten en vermarkten van biologische producten samen in een pilot met een biologische akkerbouwer en een kweker.


Tonie Gijzenberg van Gijzenberg Bio in Nieuw-Vennep is samen met Harm de Ruiter van H. De Ruiter Bloemen in Abbenes de zonnebloemen Helianthus Sunrich Orange aan het telen op 7.000m2  biologisch land.

Tonie Gijzenberg van Gijzenberg Bio is een biologische akkerbouwer in Nieuw-Vennep en stelt zijn biologische land ter beschikking om samen met Harm de Ruiter van H. De Ruiter Bloemen in Abbenes Helianthus Sunrich Orange te gaan telen op 7.000m2.

Tonie Gijzenberg: “Biologische zonnebloementeelt past heel goed in mijn teeltwisselingsschema. Het wisselen van verschillende teelten op een perceel is goed voor de grond en zorgt voor een zo laag mogelijke ziektedruk.” 

De eerste zaaidatum was 17 april, en naar verwachting is de eerste oogstdatum rond 15 juli. Geteeld wordt volgens de normen van SKAL. De leveringen zullen plaatsvinden naar wensen van de klant; in een waterdoos voor de retail-leveranciers bijvoorbeeld, of veilingfust voor groothandel.

Ondanks de Corona Crisis is toch gekozen om deze pilot door te zetten. Herold Dongelmans van Bee-O: “door deze pilot aanpak, waarbij we alle krachten en kennis bundelen, kunnen we de keten hopelijk in de toekomst in grote hoeveelheden biologische bloemen gaan voorzien.”

Er valt in de sierteelt nog veel te leren voordat grootschalig biologisch telen kan worden toegepast.  Deze pilot helpt enorm bij het versnellen van dit proces. “Dat is enorm belangrijk”, gaat Herold verder, “als het biologisch kan, dan stellen wij van Bee-O, dat we dat zoveel mogelijk moeten stimuleren. En daarvoor is Bee-O ook opgericht, om biologische teelt een echte kans te gaan geven. Niet alleen door het consolideren van wat er al is, en dit zo beschikbaar maken voor iedereen, maar ook nieuwe grootschalige teelten opzetten, waar vanuit de grotere retail-spelers een grote behoefte aan is. Deze zonnebloemen-pilot is daarin een eerste stap.”

Harm de Ruiter: “omdat het zaad niet behandeld is met chemische middelen tegen vraat van insecten is de opkomst onzeker.  Zo ook qua ziekte en plagenbestrijding.  Hiervoor mogen alleen biologische middelen worden toegepast. Deze producten worden succesvol toegepast in andere teelten, maar de werking moet ook goed zijn in deze teelt van zonnebloemen. Het telen op een biologische wijze heeft vele voordelen. En met dit bio-project kunnen consumenten echt een mooi stukje natuur in huis nemen. Biologisch ook! Een extra beleving”.

De bloemen zijn goed toepasbaar voor supermarkt gebruik. Het inpakproces vindt plaats in de schuur van Gijzenberg Bio, conform de SKAL-voorwaarden.  De verkoop loopt via Bee-O. 

Voor meer informatie:
Bee-O
Herold Dongelmans
T: +31 (0)6 34192190
E: [email protected]
https://bee-o.nl/ 

Publicatiedatum: