Met biologische gember en kurkuma armoede verslaan

Omschakelen naar biologische en efficiëntere landbouw. Met steun van het Ondernemers voor Ondernemers Netwerk slagen Vietnamese boeren hierin. Zij verbouwen nu met succes duurzame gember en kurkuma.

In het afgelegen noorden van Vietnam leven veel boeren onder zware en armoedige omstandigheden. Dit rotsachtige berggebied is slecht bereikbaar en boeren zijn hier afhankelijk van regenwater, dat het verbouwen van groenten erg lastig maakt.

Duurzame landbouw
Met steun van het Ondernemers van Ondernemers Netwerk van Oxfam Novib en in samenwerking met de lokale overheid bevorderen twee mkb-bedrijven in deze regio duurzame landbouw. Developing Agriculture and Consulting Environment (DACE) stimuleert lokale boeren in de provincie Cao Bang om biologische gember te telen. Bac Can Agriculture Products Company helpt boeren in het district Bach Thong in de provincie Bac Can met efficiëntere en biologische teelt van kurkuma (geelwortel).

Gember
DACE werkt sinds kort met 17 lokale boeren samen voor biologische gemberteelt, in totaal ruim 11 hectare. Het noordelijke berggebied met rotsgronden en vaak hoge mist blijkt uitermate geschikt voor de biologische teelt van gember. Dat merkt ook gemberteler Truong Van Lan uit het dorp Cai Vien. Hij kreeg advies van DACE over biologische gemberteelt en nieuwe landbouwtechnieken, en stapte over van maïs naar gember. "De gemberteelt is fantastisch! Ik was zo blij dat ik met deze teelt kon starten, vooral voor mijn gezin. Hoe moeilijk het soms ook is, het blijft me verbazen dat ik op deze manier veel beter mijn inkomen kan verdienen", aldus teler Truong Van Lan.

Naar school
DACE verwerkt de gemberproductie van de lokale boeren en exporteert deze naar de Verenigde Staten, Europa en Japan. De samenwerking werpt zijn eerste vruchten af: goede oogsten en gunstige verkoop. Hierdoor is het aantal gezinnen dat kampt met extreme armoede met 30% gedaald.

Ook teler Truong Van Lan verdient met zijn gemberteelt meer dan met zijn maïsteelt. Vroeger kon hij school voor zijn oudste dochter niet betalen. Met zijn huidige inkomsten kan hij zijn twee jongste kinderen wel naar school sturen.

Kurkumacoöperaties
Net iets zuidelijker, in de provincie Bac Can, werkt Bac Can Agriculture Products Company samen met ruim 40 boerencoöperaties in 4 districten. Het doel: duurzame kurkumaproductie en een beter inkomen voor lokale boeren. De landbouwmethodes zijn verbeterd en de productie is omgeschakeld naar biologisch.

De kurkuma uit de provincie Bac Can staat bekend om de goede kwaliteit vanwege het hoge curcuminegehalte (meer dan 6%). Maar voorheen was de kurkumaopbrengst per boer laag en de verkoop ervan lastig vanwege het ontoegankelijke gebied.

Stabiele verkoopprijs
Door gezamenlijk op te trekken via de boerencoöperaties en de samenwerking met Bac Can Agriculture Products Company wordt kennis over biologische teelt uitgewisseld en worden het productieproces en de verkoop efficiënter en gunstiger georganiseerd.

De opbrengst van kurkuma is inmiddels van 25 ton per hectare gestegen naar 40 ton per hectare. Ruim duizend boerenhuishoudens profiteren van een betere en stabielere verkoopprijs voor kurkuma.

"In het begin was het lastig om biologische kurkuma te telen. Maar met steun vanuit de coöperatie werd dit makkelijker. We hebben voor het derde jaar biologische kurkuma verbouwd en ons inkomen is nu goed en stabiel", vertelt teler Nguyen Thi Phan.

Armoedebestrijding
Met steun van Oxfam Novib pakken deze twee Vietnamese mkb-ondernemingen hun cruciale rol in de economische keten: zij ondersteunen lokale boeren voor een gunstigere teelt en verkoop. Een stimulans voor de plaatselijke economie en inkomensverbetering voor gezinnen in deze afgelegen gebieden. "Via het Ondernemers voor Ondernemers Netwerk steunen Nederlanders ondernemers de groei van het midden- en kleinbedrijf zoals in het noorden van Vietnam. Samen omarmen we de Global Goals en werken we aan vijf doelen: geen armoede, geen honger, eerlijk werk en economische groei, verantwoorde consumptie en productie en leven op het land.

Bron: Oxfam Novib Ondernemers voor Ondernemers 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven