Aantoonbaar verschil tussen biologische melk en niet biologische melk

Ningjing Liu van Wageningen University & Research heeft onderzoek uitgevoerd naar verschillen tussen biologische en niet biologische melk en de oorzaak hiervan.

Hij promoveert op 17 juni 2020. In zijn proefschrift ‘Organic milk: Understanding intrinsic characteristics and their origin, and development of novel means of detection’ beschrijft hij de specifieke samenstellingseigenschappen van biologische en reguliere melk en de zoektocht naar de onderliggende oorzaken.

Biologische melk kwetsbaar voor fraude
De vraag naar biologische producten blijft de laatste jaren gestaag groeien. Dit geldt ook voor biologische melk. Mede door de toegenomen vraag in combinatie met de strenge eisen aan biologische productie zoals de toepassing van biologisch voer en weidegang kan de sector moeilijk aan de vraag voldoen. Doordat productiekosten daardoor hoger liggen, is biologische melk ook duurder dan reguliere melk. Dit maakt het product kwetsbaar voor fraude. Reguliere melk zou verkocht kunnen worden als biologische melk en zo worden illegale winsten behaald die de eerlijke handel ondermijnen.

Diverse factoren bepalen de kwaliteit van melk
In het proefschrift staat dat de kwaliteit van melk wordt beïnvloed door vele factoren, zoals seizoenen, omgeving, lactatiestadium, voer, koeienras etc. Dat maakt het moeilijk om verschillen te zien tussen biologische en reguliere melk. Maar er is grote behoefte om die verschillen aan te tonen want zo voorkom je fraude, is er sprake van eerlijke concurrentie en stijgt het consumentenvertrouwen.

Verschil tussen zomer en winter
Het onderzoek heeft aangetoond dat de samenstelling van vetzuren en vluchtige stoffen van biologische en reguliere melk verschillen. Zowel in de zomer als in de winter, maar op verschillende wijze. Weidemelk, melk van koeien met weidegang maar niet biologisch, lijkt in de winter meer op reguliere melk en in de zomer meer op biologische melk wat samenstelling betreft. Type voer in zomer en winter blijkt bepalend voor de verschillen in de samenstelling van melk uit de biologische en reguliere productie.

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven