Maar sterke prijsschommelingen zijn de norm

Veel mogelijkheden voor bio-producten op de Amerikaanse markt

In de afgelopen tien jaar hebben biologische producten als categorie een ongelooflijke groei doorgemaakt. Volgens gegevens van de USDA is de categorie meer dan zes keer zo groot geworden. Dit alles met behoud van een relatief stabiele prijs. Ongetwijfeld is er een groeiende vraag naar biologische blauwe bessen die de markt veel succes oplevert.

In een artikel op blueberriesconsulting.com staat dat bio-fruitprijzen voor de telers een sterke stimulans zijn geweest om in dit segment te stappen. Van 2014 tot 2019, jaren waarvoor USDA-verslagen vollediger zijn, is het gemiddelde prijsverschil tussen de twee categorieën €1,84/pond.

Bron: USDA Market News via Agronometrie.

Sterke prijsschommelingen zijn de norm
Bij een zeer seizoensgebonden product als blauwe bessen zijn sterke prijsschommelingen gedurende het hele jaar de norm. Terugkijkend op 2019 zien we dat de prijs het hele jaar door sterk varieert, van €0,08/pond tot €3,16/pond, soms met slechts een week tussen de hoogste en de laagste prijzen.

De prijsschommelingen betekenen ook dat verschillende gebieden van herkomst verschillende prijzen ontvangen. Wat voor de ene teler een grote kans kan zijn, kan voor telers die in een andere regio werken en hun fruit in een andere tijd van het jaar afzetten, een kleiner rendement opleveren. Bij het vergelijken van het procentuele verschil tussen de wekelijkse biologische en de conventionele prijzen, gewogen naar het volume van het biologische fruit (indien beschikbaar), geeft bovenstaande tabel een gemiddelde prijs voor elke teeltregio over de afgelopen vier jaar.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven