Eerste oogst Zeeuwse hangcultuurmosselen officieel biologisch

In het Zeeuwse Bruinisse haalde kweker Jan Bout gisteren de eerste sokken met hangcultuurmosselen uit de Oosterschelde. Het seizoen 2020 is daarmee van start gegaan. De aan touwen gekweekte mosselen groeien sneller en zijn het seizoen van de bodemcultuur altijd zo’n vier tot vijf weken voor. “De mosselen zijn al ongelofelijk goed gevuld, dat is opmerkelijk voor deze tijd van het jaar. De vele zonuren van de afgelopen weken hebben effect gehad,” zo legt hangcultuurkweker Jan Bout uit aan boord van de BRU49. De kwekers mogen hun hangcultuurmosselen dit jaar voor het eerst ook officieel biologisch noemen.

Skal certificering 100% biologisch
Het kweken van hangcultuurmosselen gebeurt 100 procent natuurlijk. Het overgrote deel van de Zeeuwse hangcultuurmosselen heeft met ingang van dit seizoen het officiële biologische keurmerk van de Europese Unie. De onafhankelijke Nederlandse organisatie Skal Biocontrole heeft de productiewijze van de Nederlandse hangcultuur officieel erkend als biologisch- ook gezond voor mens en natuur dus.

De Zeeuwse hangcultuurkwekers zorgen met hun biologische kweekmethode dat de biodiversiteit van natuurlijke waterecosystemen in stand blijft. Om mosselen als biologisch te mogen verkopen moet de hele keten (zowel kweker als verwerker) gecertificeerd zijn en voldoen aan onder andere de volgende eisen: Het gebied waar de mosselen groeien moet van zeer goede ecologische kwaliteit zijn en gebruik van wild zaad mag geen significante schade toebrengen aan het milieu.

Klik hier om verder te lezen.

Bron: VISwijzer


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven