Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Naturalis en Natuurmonumenten werken samen aan kennis over biodiversiteit

Naturalis en Natuurmonumenten gaan samenwerken om de kennis over biodiversiteit onder Nederlanders vergroten. Bij onderzoeken naar biodiversiteit werken boswachters, onderzoekers en publiek samen om de natuur beter te kunnen beschermen. 

Biodiversiteit staat wereldwijd onder druk. In Nederland is nog maar 15 procent van de oorspronkelijke natuur over. ‘Het is een van de grootste crises van deze tijd die per direct aangepakt moet worden. Meer onderzoek en meer begrip van het publiek over dit onderwerp helpt daarbij,’ zegt Edwin van Huis, algemeen directeur van Naturalis Biodiversity Center.

Bewustwording als basis van natuurbescherming
Marc van den Tweel, algemeen directeur bij Natuurmonumenten is blij met de samenwerking: “Biodiversiteit; dat netwerk van al die soorten die elkaar nodig hebben, is van grote invloed op de lucht die wij inademen, het water dat wij drinken, het voedsel dat wij eten. Bovendien geeft de natuur ons rust, ruimte en ontspanning. We merken juist in deze onzekere tijden hoezeer we de natuur nodig hebben. Maar nog te vaak wordt natuur als iets vanzelfsprekends gezien, terwijl soorten sneller uitsterven dan ooit. Het vergroten van kennis over biodiversiteit is van groot belang bij de bescherming van natuur. Als je weet dat op een zomereik meer dan 400 soorten kunnen leven, kijk je voor altijd anders naar zo’n boom. Elke plant heeft zijn waarde, elk dier is uniek, en alleen samen kunnen ze bestaan. Dat besef, dat is de basis van natuurbescherming. Samen met Naturalis gaan we hier aan werken.” 

Meer onderzoek met hulp van publiek
De samenwerking is logisch, want Natuurmonumenten en Naturalis maken zich samen sterk voor het versterken van biodiversiteit, juist in Nederland. Enige verbintenis tussen de twee organisaties was er overigens al: Wetenschappelijk directeur en Naturalis-onderzoeker prof. Koos Biesmeijer is tevens bestuurslid van Natuurmonumenten. Biesmeijer: “Ik ben enorm blij dat we deze samenwerking nu verder gaan vormgeven. We kunnen de Nederlanders nog beter laten zien hoe wonderschoon, belangrijk én kwetsbaar de natuur is. In het nieuwe Naturalis tonen we bezoekers het mooiste uit de natuur. Men kan kennis opdoen door te doen en ontdekken. In de gebieden van Natuurmonumenten kunnen mensen de natuur “live” beleven.” De samenwerking helpt ook bij de onderzoeken die Naturalis doet: “Natuurmonumenten is een van Nederlands grootste verenigingen en Naturalis maakt veel gebruik van ‘citizen science’, onderzoeken waarbij we de hulp van het publiek vragen. Met Natuurmonumenten en haar achterban aan onze zijde kunnen we deze onderzoeken voortzetten en flink uitbreiden. We beginnen met een onderzoek naar paardenbloemen. Hieraan kunnen alle kinderen die lid zijn van OERRR mee doen. Meer informatie hierover volgt binnenkort. 

Van elkaar leren
Van den Tweel: “We richten ons niet alleen op publiek. Onze boswachters gaan samen met wetenschappers aan de slag om van elkaar te leren. Veel onderzoeken die Naturalis doet zijn van grote waarde voor ons dagelijks werk. Naturalis brengt bijvoorbeeld op dit moment de hele biodiversiteit van Nederland in kaart. Een gigantisch project, onder de naam Arise, waarmee de onzichtbare biodiversiteit, zichtbaar gemaakt wordt. Hoe beter we weten wat er allemaal leeft in ons land, hoe beter we die soorten kunnen beschermen. Zo’n onderzoek helpt ons enorm. 

Bron: Natuurmonumenten

Publicatiedatum: