Hittestress bij dieren voorkomen

Hoewel het weer er vandaag, in tegenstelling tot gisteren, niet naar uitziet, zal het kwik in de komende weken weer gaan oplopen. Reudink geeft tips om hittestress bij dieren te voorkomen.

Melkvee
Voor melkvee geldt dat het vooral belangrijk is om te blijven sturen op een hoog vet- en eiwitgehalte in de melk. “Een vetdip als gevolg van hittestress wordt veroorzaakt door onvoldoende buffercapaciteit in de pens”, vertelt melkveespecialist Robert van Dorst. “Bij een hoge temperatuur en luchtvochtigheid willen koeien graag afkoelen. Eén van de manieren om warmte kwijt te raken is door te gaan hijgen en pompen. Hierdoor verliest de koe veel speeksel en daarmee buffercapaciteit. En dat terwijl de koe die buffercapaciteit hard nodig heeft om de zuurtegraad in de pens in balans te houden en pensverzuring te voorkomen. Koeien met pensverzuring breken celwandrijke voeders, zoals ruwvoer, onvoldoende af. Hierdoor maken ze minder melkvet aan. Door extra buffers aan het rantsoen toe te voegen, ondersteunt u de buffercapaciteit van de pens tijdens hittestress en voorkomt u een sterke daling in melkvet. Uw koeien blijven gezond en benutten het ruwvoer zo goed mogelijk.”

Klik hier om verder te lezen over het behoud van eiwitgehalten.

Geiten
Bij een stijgende omgevingstemperatuur treedt al snel hittestress op bij geiten. Zeker bij hoogproductieve of hoogdrachtige dieren. Ook de relatieve luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol. Door het tijdig nemen van maatregelen, kan men problemen door hittestress vóór zijn. Een van die tips is om meerdere keren per dag en op koele momenten te voeren. Hittestress heeft een negatief effect op de eetlust van geiten. Daarnaast treedt bij warm en vochtig weer sneller broei op in de kuil of in het voer aan het voerhek, wat ten koste gaat van de smakelijkheid en de kwaliteit van het rantsoen. Om de voeropname te stimuleren is het belangrijk dat het voer zo smakelijk mogelijk is. Dit kan door vaker per dag- of ‘s avonds te voeren. Accepteer meer restvoer en verwijder dit dagelijks.

Klik hier om meer tips te lezen.  

Varkens
Vooral hoogproductieve zeugen in de kraamstal hebben het snel te warm. De voeropname daalt en de melkproductie zakt in, met nadelige gevolgen voor de conditie van de kraamzeug én voor de groei van de biggen. Een goede wateropname is belangrijk voor de lacterende zeugen. Allereerst moeten de drinknippels voldoende water afgeven. Minimaal 2,5 liter per minuut in de kraamstal, 0,8 liter voor de dragende zeugen en 0,6 liter bij gespeende biggen. Geef zeugen in de periode van drie dagen vóór tot en met drie dagen na het werpen extra water.

Klik hier om zeven andere tips te lezen.

Pluimvee
Ook pluimvee heeft voldoende water nodig. Tijdens periodes van hittestress is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de kippen steeds toegang hebben tot vers water. Daarnaast is uiteraard de kwaliteit van het water belangrijk. Analyseer daarom op regelmatige basis of de kwaliteit van het drinkwater goed is en reinig tijdig uw drinkwatersysteem. Zorg er daarnaast voor dat de dieren regelmatig in beweging komen, de warmte moet er tussenuit.

Klik hier om verder te lezen. 

Voor meer informatie: www.reudink-bio.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven