Biologisch akkerbouwer Annemiek Vlaming doet oproep aan provincies:

"We willen duurzamer, alleen het geld zit vaak in de weg"

Een van de tien Flevolandse akkerbouwers die afgelopen jaar verse soja teelden in het kader van het Dutch Edamame Project, is Annemiek Vlaming van Boerderij aan de Dijk. "Het was super interessant omdat de teelt in Nederland nog weinig is gedaan, dus er was weinig ervaring mee. We zijn echt met elkaar op onderzoek uitgegaan om te kijken hoe we die teelt zo goed mogelijk kunnen vormgeven", vertelt ze in een video van Partij voor de Dieren Noord-Holland.

Een leerzaam project, hoewel de teelt nog weinig opleverde. Annemiek laat zien dat het hen door het dure zaad, de pacht en de werkzaamheden zelfs meer heeft gekocht, zeker in vergelijking met de opbrengst van een veld aardappelen. "Hier lopen we vaker tegenaan, dat we onze idealen willen nastreven, zo duurzaam mogelijk boeren, maar dat veel projecten die je kan doen op je bedrijf, geld kosten. Dat is prima, maar we moeten ook een gezond bedrijf kunnen runnen." 

Ze benadrukt dat provincies daar rekening mee moeten houden. "We willen duurzamer, alleen het geld zit vaak in de weg." Haar oproep aan de provincie: "Waardeer de boer niet alleen door hem een podium te geven als koploper, maar ook door er een financiële vergoeding tegenover te stellen. Betaal niet alleen onderzoekers of communicatieadviseurs, maar ook de boeren."

Voor meer informatie: 

www.boerderijaandedijk.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven