Uitloop: visitekaartje van de legpluimveehouder

Voor biologische pluimveehouders vormt de uitloop het visitekaartje van het bedrijf en van de pluimveesector. Nu de ophokplicht weer opgeheven is kunnen de kippen weer naar buiten. Controleer dus nu de uitloop. Maar waar moet je nu op letten? 

Beeld: Agrifirm
 
Waar let je op bij de uitloop?
Een goed gebruik van de uitloop vermindert verenpikken en is goed voor de diergezondheid. Wanneer de kip zich goed voelt in haar omgeving, zal dit weerstand verhogend werken en is de kans op ziekten kleiner volgens Biologisch Legpluimvee Adviseur Jolanda Bakker van Agrifirm.

Nu de kippen weer naar buiten mogen is het een goed moment om de uitloop even te controleren. Hoe ligt het gras erbij? Hoe staat het andere groen erbij? Wil ik hier nu of in de toekomst nog iets aan gaan veranderen? Goed om vooral in de eerste dagen dat de kippen weer naar buiten gaan even te kijken waar de kippen het meest lopen. Is er genoeg te doen in de wei? Is er genoeg beschutting? Moet ik tussen de legrondes door nog gras inzaaien? Ook is het goed om de ventilatie en luiken eens te controleren. Is het niet te warm of te koud? Gaat alles nog goed open? Werkt het nog naar behoren?

Omheining
Bij het up-to-date maken van de uitloop is het controleren van de omheining een belangrijk onderdeel. Zo blijven de kippen in de uitloop en krijgen de vossen minder kans om binnen te sluipen. Vossen kunnen met name in het voorjaar wanneer ze jongen hebben zorgen voor uitval.

Wintergarden & ventilatie
Gertjan Rooijakkers, Accountmanager Legpluimvee geeft de tip om na te denken over stalventilatie. Dat blijkt op sommige bedrijven met een wintergarden een uitdaging te zijn. Als dit de resultaten beïnvloed is het goed om erover na te denken, hoe dit eventueel tussen de legrondes door aangepast kan worden.

Constante voeropname
Ook merkt Gertjan op dat het interessant is om eens te gaan kijken naar het apart schakelen van voerlijnen tussen de eerste en tweede leeflaag en het voer aan te bieden, daar waar het gevraagd wordt. Deze extra management tool kan meer grip geven op het sturen van een constante voeropname.

Voor meer informatie: www.agrifirm.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven