Cressenteler legt uit waar de schoen wringt en wijst naar 'gevaarlijk' 2021

Rob Baan vreest 'tsunami aan rekeningen' en wil terugbetaaltijd

De blik bij Rob Baan is nog steeds zorgelijk. De kas is steeds leger en nog steeds raakt hij zijn cressen niet kwijt. Het 'uithangbord van succesvol ondernemerschap', aldus de voice-over in het NOS Achtuurjournaal, redt het momenteel met dank aan de steunregelingen, maar de schuldenberg loopt op. Hoe gaan ondernemers dat straks terugbetalen? "In 2021 krijg ik een tsunami aan rekeningen, maar dan draait de economie nog niet", aldus Baan.

Bijzonder beheer
De regelingen, waarvan Koppert Cress vrijwel allemaal gebruik maakt, noemt Baan 'briljant'. Wel doet de bank nu 'lastig' over de aanvraag van een miljoenenlening met overheidsgarantie, stelt het harde voorwaarden en dreigt het met de afdeling bijzonder beheer. "Dat is de strafbank van de bank. Ik heb altijd mijn rekeningen betaald, alles klopt en dan nu gaan we beginnen met 'bijzonder beheer'. Dat kan niet", is Baan stellig. 

Terugbetaaltijd
Als teler met afzet op de horeca (en daarmee is hij zeker niet de enige) is een goed draaiende economie (en horeca) cruciaal om straks weer geld te verdienen. Met hoe corona zich nu ontwikkelt, is het nog maar de vraag in hoeverre de economie straks weer is hersteld.

Met alle creatieve verkoopmodellen en drive ins alleen redt de cressenteler het niet. De miljoenenlening is belangrijk, maar nog belangrijker is tijd krijgen om het terug te betalen. "Als wij de leningen in één jaar moeten gaan terugbetalen, dan gaat niemand in Nederland dat redden en is Nederland gewoon failliet."

Versoepeling
Het kabinet lijkt dat ook in te zien en dus werden de regels voor de corona-noodkredieten versoepeld. Terugbetalen moet niet in twee, maar mag in maximaal vier jaar tijd, al denkt Baan meer aan zes of zeven jaar om terugbetaling van de leningen over uit te smeren.

Ook de voorwaarden worden versoepeld, al blijven de banken kijken naar zowel de gezondheid van bedrijven vóór de crisis als ná de crisis, waarin er wel weer geld verdiend moet kunnen worden door een bedrijf. 

Vinkje
Rob legt ook nog even in een video-item uit waar de schoen wringt. "Ga mij nu niet vragen hoe de omzet in december 2020 of 2021 is."


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.