Piet van IJzendoorn:

"Het bodemleven kan zoveel meer dan wij denken"

Dankzij kunstmest kon de landbouwproductie de enorme groei van de wereldbevolking bijhouden. Maar het belangrijkste bestanddeel daarvan, fosfaat, dreigt op te raken. Daarover gaat de aflevering van Bodem in Zicht van afgelopen 2 april. Wie het net als wij even gemist heeft, kan de uitzending via deze link terugkijken.

Als die bodem van fosfaat eenmaal is bereikt, kan Piet van IJzendoorn van De Zonnehoeve tenminste door blijven telen. Sinds 1982 teelt hij zijn gewassen zonder fosfaatkunstmest. "We hebben de afgelopen honderd jaar gedacht dat we het anders moesten doen, met kunstmest en bestrijdingsmiddelen", vertelt hij in het programma. "Maar dan vernietig je eigenlijk het leven in de bodem. Dan ben je constant achter de feiten aan aan het lopen en symptomen aan het bestrijden. Deze bodem is de basis van biodiversiteit. In een kluitje bodem zitten miljarden micro-organismen. Als je die met chemie behandelt zijn ze weg."

In plaats van kunstmest wordt mest van eigen koeien gebruikt. "Je hebt een levende bodem nodig. Dan heb je geen import van fosfaat en stikstof nodig, maar dan kan de bodem samen met de planten vruchtbaarheid genereren."

Piet komt aan het einde van het programma, zo rond de 29ste minuut, aan het woord.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven