170 wetenschappers roepen op tot overschakeling naar circulaire landbouw

In een manifest, ondertekend door 170 in Nederland werkende academici, wordt een vijftal plannen gepresenteerd voor Nederland na de coronacrisis. Behalve mankementen aan ons economisch systeem, leggen de wetenschappers ook de vinger bij 'de verbinding tussen het huidige economische ontwikkelingsmodel, het verlies van belangrijke functies van ecosystemen en biodiversiteit en de mogelijkheden voor ziektes zoals COVID-19 om zich snel te verspreiden'.

"De dramatische gevolgen hiervan zouden drastisch kunnen verergeren als we niet overstappen op een andere vorm van ontwikkeling, voorbij 'business-as-usual'", aldus het manifest. "Wereldgezondheidsorganisatie schat dat er jaarlijks 4,2 miljoen mensen sterven aan luchtvervuiling, en dat de gevolgen van klimaatverandering tussen 2030 en 2050 naar verwachting een extra 250.000 doden per jaar zullen veroorzaken. Experts waarschuwen er voor dat in geval van verdere aantasting van ecosystemen er een verhoogde kans is op nieuwe en krachtigere virusuitbraken."

De wetenschappers roepen politici, beleidsmakers maar ook de samenleving op tot overgang naar een circulaire landbouw, gebaseerd op het behoud van biodiversiteit, duurzame, veelal lokale voedselproductie, vermindering van vleesproductie en
werkgelegenheid met eerlijke arbeidsvoorwaarden.

Klik hier om het gehele manifest te lezen.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven