Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BD-master gaat het derde jaar in

De gesprekken tijdens de Studiedag: Ervaring en Onderzoek in de Biodynamische-landbouw die op 4 mei 2019 werd gehouden cirkelden rondom de thema's 'uiterlijk onderzoek' en 'innerlijke ontwikkeling'. Het was bijzonder te ervaren hoe in enkele uren een zekere verbondenheid tussen de deelnemers ontstond. Het werd gevoeld als een uitnodiging om in de toekomst regelmatig rond dit thema bij elkaar te komen. Daarom zijn in het programma van de derde BD-Master van het eigen kunnen vier van deze Studiedagen opgenomen. Deze zijn voor iedereen toegankelijk. Nog dit jaar zal de tweede Studiedag worden gehouden op zaterdag 27 juni aanstaande (Kraaybeekerhof 10:30-16:00 uur). Deze bijeenkomst fungeert tevens als kennismaking met de werkwijze en opzet van derde BD-master.

Doen, terugkijken en 'ineens is het er'
Onderzoek als bewust gemaakte ervaring is het vertrekpunt voor de wijze waarop in de BD Master gewerkt wordt. In de derde voordracht van de landbouwcursus (Vruchtbare landbouw) spreekt Rudolf Steiner over de boer "… die eigenlijk een mediterend mens is... Je loopt door het land en ineens is het er. Je weet iets en je probeert het uit… Bij deze dingen moet eigenlijk worden aangeknoopt. Van het louter intellectualisme moeten wij het niet hebben. Dat brengt ons niet tot zulke diepten".

Vanaf juni aanstaande zal de mogelijkheid worden geboden om in samenspraak met de begeleidersgroep een persoonlijk onderzoeks- en ontwikkelingsplan uit te voeren. Deze houding, om van het eigen werk te willen leren, is sterk verankerd in de biologisch-dynamische landbouw. Je wilt een balans vinden tussen jezelf aanpassen aan de omgeving en tegelijkertijd de omgeving, je bedrijf of tuin, veranderen. Je gaat op weg naar 'meesterschap' en gaandeweg ontdek je nieuwe relaties tussen je zelf en de wereld. Dat uit zich en wordt door anderen herkend en erkend.

In de BD-landbouw- en voedingsketen gaat het om meer dan louter productiedoelen. Wij willen in gezamenlijkheid ieders eigen ontwikkelingsdoelen helpen verwezenlijken, ook die van de consument-burger. Deze waarde geeft een solide basis aan onze creativiteit.

Meesterschap van het eigen kunnen
Wij gaan er van uit dat jij je eerste kennismaking met de BD-landbouw achter de rug hebt. Je overweegt nu om tijdens of naast je werk of studie, of gewoon uit belangstelling, ten minste één jaar met ons op te trekken. De keuze van het onderwerp en het aantal uren dat je daar aan besteedt is aan jou. Je werkt alleen of als groep van twee of drie. Het cursusgeld is €925, respectievelijk €825 en €725. Er zijn organisaties die jou financiële ondersteuning kunnen bieden bij het cursusgeld en de kosten van het onderzoek, soms met vergoeding voor uren. Vanaf 27 juni aanstaande kan er gestart worden.

Voor vragen om meer informatie over aanmelding, programma en financiering van deze vernieuwde BD-Master, stuur een email naar [email protected].

Programma Studiedag 27 juni aanstaande tevens kennismaking met de BD-Master
Met bijdragen van Martijn van den Huijssen, Albert de Vries, Jan Diek van Mansvelt, Luc Ambagts, Inno Kock, Rob van Haarlem
10:00 uur - Ontvangst
10:30 uur - Welkom, kennismaking, vaststelling programma
10:45 uur - Ervaring en Onderzoek in de Biodynamische-landbouw
12:00 uur - Onderzoek en ervaring in het wetenschappelijk onderzoek
12:30 uur - Lunch
14:00 uur - (Jouw) ideeën voor onderzoek
14:30 uur - BD-Master: opzet, werkwijze, vragen
15:45 uur - Afsluiting

Aanmelding
De kosten van deze dag worden gedragen door de BD-Vereniging. Aanmelding, of vragen om meer informatie per e-mail naar [email protected].

Het precieze verloop van de dag zal afhankelijk zijn van de regelgeving vanwege het Coronavirus op dat moment. 

Publicatiedatum: