"sector vindt op vruchtbare manier oplossingen"

Werklozen, speciale vluchten: arbeid in coronatijden

Het is deze week een van de hot topics in de teelt en eigenlijk in alle sectoren waar doorgewerkt moet worden: hoe dreigende tekorten aan 'handjes' op te vangen. Vanuit alle landen klinken verontrustende geluiden over dreigende arbeidstekorten die de voedselvoorziening kunnen gaan belemmeren. 

Vindingrijke sector
"Ik krijg door dat op een vruchtbare manier oplossingen worden gevonden door de sector zelf", deelde minister Wiebes de Kamer gisteren mee in een plenaire vergadering waarin werd stilgestaan bij het arbeidsvraagstuk in de land- en tuinbouw. Te denken valt aan 'ober in de kas', niet eenvoudig, maar overal is op termijn wel een mouw aan te passen zo lijkt het.

Werklozen
Het Vlaamse Algemeen Boerensyndicaat roept om de inzet van werklozen en in Duitsland wordt naar het schijnt nagedacht over speciale vluchten om seizoensarbeiders binnen te halen. Het zijn zomaar twee voorbeelden. 

"Administratief is dat vandaag onmogelijk". We vragen dat dit kan, met behoud van uitkering", legt  ABS-voorzitter Hendrik Vandamme uit bij Vilt. “Mensen die in de situatie tijdelijke werkloosheid door overmacht terechtkomen kunnen zo wat extra bijverdienen als aanvulling op de compensatie die vanuit de overheid voorzien is.”

Speciale vluchten
In Duitsland overweegt landbouwminister Julia Kloeckner het organiseren van speciale vluchten om, ondanks de grenssluiting met Polen, toch Oost-Europese seizoensarbeiders binnen te kunnen halen, bericht o.a. Euroactiv

Roeien met de beschikbare riemen
Eerder deze week spraken uitzendbureau's en telers hun zorgen uit. 

Herschikken vraag en aanbod in coronatijden grootste zorg uitzendbureaus

Tuinders roeien met de riemen die ze hebben (en krijgen)

Webinars en kennisdeling
Om telers zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheden zijn de afgelopen dagen meerdere kennissessies georganiseerd. O.a. de Werkgeverslijn deelt continu informatie. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven