Vijftien miljoen voor integraal onderzoek naar effecten beschermingsmiddelen

Voor het eerst gaan Europese onderzoekers de effecten van beschermingsmiddelen op milieu, planten, dieren en mensen integraal onderzoeken. Projectcoördinator Violette Geissen van WUR legt in Resource uit wat het EU-project ter waarde van 15 miljoen euro inhoudt.

Tot dusverre onderzoeken eco-toxicologen de effecten van beschermingsmiddelen op het bodemleven, beoordelen milieukundigen de effecten ervan op plant en dier en gaan medische wetenschappers en toxicologen de effecten van bestrijdingsmiddelen op onze gezondheid na. Meestal gaat het om laboratoriumstudies of epidemiologisch onderzoek. De uitkomsten voeden een model dat de gezondheidsrisico’s berekent. Die modellen zijn onderhand zo’n dertig jaar oud, zegt Violette Geissen, hoogleraar bij Bodemfysica en Landbeheer.

Geissen wil met een nieuwe methode de daadwerkelijke gezondheidsrisico’s van beschermingsmiddelen bij mens, dier, plant en bodemleven vaststellen. Daartoe heeft zij een multidisciplinair team van 28 instellingen uit tien EU-landen bij elkaar gebracht. Die gaan de komende vijf jaar het project ‘Sustainable Plant Protection Transition – A global health approach’ (Sprint) uitvoeren. Het onderzoek is net goedgekeurd en start in september dit jaar.

Klik hier om verder te lezen.

Bron: Resource


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven