Nieuwe loods voor bio-dynamische buurmannen

Fruitteler Tim Moerman en Jaco Burgers van akkerbouw/melkveebedrijf Loverendale in Oostkapelle (Z) hebben samen een nieuwe loods gebouwd voor de opslag van fruit en akkerbouwproducten.

Opslag en bewaring op vlakke betonvloer
Beide bedrijven werken biologisch-dynamisch en hadden behoefte aan meer opslag. Het gebouw is 53 meter lang en 21,5 meter breed en ligt op het erf van Loverendale. De loods heeft zes fruitcellen met een gangcel. Daarnaast zijn ook nog drie bewaarcellen voor akkerbouwproducten gerealiseerd. De totale opslagcapaciteit van het gebouw bedraagt 3.850 kisten voor appels en/of peren en 1.200 kisten voor de akkerbouwproducten. Over de gehele lengte van de loods is nog een luifel gebouwd met een breedte van 7 meter.

Vlakheid van vloer
Belangrijk aspect bij de bouw is de vlakheid van de vloer in zowel het akkerbouw- als in het fruitgedeelte. De akkerbouwkisten worden zes hoog opgestapeld en in de fruitcellen staan negen kisten op elkaar. Een oneffenheid in de vloer kan bovenaan voor een scheve stapel kisten zorgen wat de luchtcirculatie negatief beïnvloedt. Daarnaast is vlakheid belangrijk voor de bewaring van met name het fruit. De fruitcellen zijn ULO-cellen met nauwkeurige regeling van zuurstof en CO2-gehalte. Een oneffenheid in de vloer, bij bijvoorbeeld de deuren, kan ervoor zorgen dat er lucht van buiten naar binnen kan komen en dat de bewaarcondities achteruit gaan.

Twee wapeningsnetten
De betonnen vloer is 160 mm dik en voldoet aan de vlakheidsklasse 3 (NEN 2747). Het beton heeft betonsterkteklasse C20/25 en milieuklasse XA2. Er is gebruik gemaakt van twee wapeningsnetten. Het onderste is ø 8 mm en heeft een maaswijdte van 150 mm. Het bovenste net is ø 8 mm met eveneens een maaswijdte van 150 mm. Na het storten is het beton getrild met een trilbalk waarbij de laser de gewenste hoogte aangeeft. In de hoeken, langs de randen en rondom de spanten in de loods is het beton verdicht met een trilnaald. Vervolgens is de vloer monolitisch afgewerkt en afgedekt met een folie om uitdrogen van het beton te voorkomen.

Zijwand tot 1 meter prefab beton
De wanden van de loods zijn tot 1 meter hoog voorzien van geïsoleerde prefab betonelementen. Hierop zijn de sandwichpanelen gemonteerd. De goothoogte ligt op 8 meter. Vanuit de opdrachtgevers was er de wens om één zijde van het dak te voorzien van sedumbedekking. De andere zijde is bedekt met zonnepanelen. Door de extra belasting van het sedumdak is er gekozen voor een stalen dak in plaats van gordingen. DLV Advies nam het ontwerp en de projectbegeleiding van de bouw voor zijn rekening.

Bron: Betonhuis


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven