Luxemburgs parlement presenteert plannen voor meer bio

Het heeft even op zich laten wachten, maar nu is het nationale actieplan van Luxemburg ter bevordering van de biologische landbouw eindelijk klaar. Het document moet de weg aangeven hoe de biologische landbouw in de komende vijf jaar moet groeien van nu vijf procent van het landbouwareaal naar 25 procent van het landbouwareaal. Het gemiddelde biologische landbouwareaal in de EU bedraagt zeven procent. Oostenrijk heeft het grootste biologische landbouwareaal met circa 24 procent.

Om de gestelde doelen te behalen, maakt 'PAN-Bio 2025' gebruik van een reeks instrumenten. Een belangrijke daarvan: de subsidies voor het overstappen op biologische landbouw worden verhoogd en moeten ook voor reeds overgestapte bedrijven aantrekkelijk blijven. Vanuit het parlement, waar landbouwminister Romain Schneider (LSAP) het plan onlangs presenteerde, luidde het dat de biologische landbouw toekomstig de meest gunstige vorm van landbouw bedrijven moet zijn.

Concrete plannen voor gesubsidieerde kantines
Wie biologisch teelt, heeft ook afnemers nodig. Op dit punt schrijft het actieplan voor dat in kantines in scholen, ziekenhuizen of verzorgingshuizen die door de overheid gesubsidieerd worden, voortaan de helft van de producten van Luxemburgse akkers, waarvan wederom twee vijfde uit bio-teelt en drie vijfde uit lokale teelt, moet stammen. Daarbij moet prioriteit gegeven worden aan producten van bedrijven die nog bezig zijn met overstappen op biologische teelt. Over twee jaar moet er een balans getrokken worden. De eerste pilotprojecten zullen binnenkort van start gaan.

De investeringen in de biologische landbouw zullen in de komende jaren groeien. Het budget van momenteel twee miljoen euro moet tot 2025 stijgen naar 11,4 miljoen euro. Een groot deel van de aanvullende middelen zal in de vorm van subsidies uitbetaald worden. Tot 2025 zal dat volgens het parlement negen miljoen euro zijn.

Voor de minister van Landbouw onderscheidt het nieuwe actieplan zich van zijn voorganger door zijn holistische benaderingswijze en voorspelbaarheid. Het bijna twintig pagina's telende strategiedocument moet eveneens aangepast kunnen worden wanneer hier behoefte aan is.

In Luxemburg zijn er momenteel circa 148 bio-producenten, dat komt overeen met 6,5 procent van de landbouwbedrijven. Daarnaast zijn er nog eens 164 verdere spelers zoals verwerkende slagers of bakkers, importeurs of handelaren.

Bron: Lëtzebuerger Journal


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven