BrunnBachKresse GmbH levert het hele jaar door verse waterkers

"We willen de Zwitserse waterkersteelt ook als cultureel erfgoed behouden"

Ten westen van Roggwil-Wynau in het Zwitserse kanton Bern teelt men doelgericht waterkers, in een voor Zwitserland uniek systeem. In circa  27 bekkenachtige beekjes, met de wortels in het sediment, groeit de vitaminerijke waterkers tot boven het wateroppervlak. "In Zwitserland is onze teelt van waterkers, te midden van heel veel biodiversiteit, uniek", zegt Werner Stirnimann, bedrijfsleider van Brunnbachkresse GmbH. 

Buiten juli en augustus, wanneer de plant bloeit, evenals bij sterke vorst, kan de waterkers het hele jaar door geoogst worden. Dat gebeurt grotendeels met de hand, ook in de winter. Met lieslaarzen aan staan Werner en zijn medewerkers in de beekjes en snijden de waterkers met de grasschaar af.

Wanneer de waterkers haar kop boven water houden kan, gedijt ze het beste. In de koude tijd van het jaar moeten de planten echter regelmatig onder water gedrukt worden en soms met beschermingsnetten afgedekt worden, om ze te beschermen tegen vorst.


Een blik op de installatie in het kanton Bern / Foto: Brunnbachkresse GmbH 

Regionale verkoop
Sinds 1993 is de waterkers uit traditionele Zwitserse teelt bio-gecertificeerd. BrunnBachKresse GmbH (BBK) werd in augustus 2018 opgericht. Jaarlijks levert het bedrijf circa 17 ton direct aan de kruidenzoutproductie van dr. A. Vogel in het Franse Colmar.

De rest van de oogst (6-8 ton) wordt in Zwitserland via de (bio-)groothandel gedistribueerd en aan weekmarkten in de regio Oberaargau verkocht. "We willen de waterkersteelt ook als cultureel erfgoed behouden en een intensief samenspel van landbouw en biodiversiteit mogelijk maken", zegt Werner Stirnimann afsluitend.

Voor meer informatie:
BrunnBachKresse GmbH
Michael Zimmermann (Vorsitz)
Brunnmatt 61
4923 Wynau BE
Tel: +41 78 336 10 49
info@brunnenkresse.ch 
www.brunnenkresse.ch 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven