"Er zit in elk geval beweging in"

Tekort aan grondstoffen remt groei van biologisch bier in Frankrijk

Met een beetje vertraging wordt dan eindelijk ook het Franse bier biologisch. Zo'n 350 Franse bierbrouwerijen produceren nu bieren, waarvan de het productieproces wordt gecertificeerd en beschouwd als een vorm van biologische landbouw. Het aantal biologische bierbrouwerijen in Frankrijk is al enkele jaren gestaag aan het groeien. Vanwege een tekort aan grondstoffen blijft dat aantal echter vrij klein, maar er zit in ieder geval beweging in.

In de supermarkten zijn biologische producten overal. Er is echter één product dat, hoe populair ook bij de Fransen, op dat gebied tot nu toe steeds achterbleef: bier. Slechts 1% van de bieren die in Frankrijk wordt geproduceerd, is biologisch. De sector is daarom momenteel een groei van meer dan 30% per jaar aan het inhalen (tegenover 4% per jaar voor bier in het algemeen), een boost voor de ambachtelijke microbierbrouwerijen.

Het aanpassen van productiemiddelen
Gevestigd in Pantin, in de Parijse buitenwijken, ergens achteraan in een industriegebied, ondergaat bierbrouwerij La Parisienne een transformatie. Tegenwoordig biedt de brouwerij, van de tientallen bieren die ze produceert, drie biologische biersoorten aan: blond, wit, en India Pale Ale – IPA. Tegen het eind van het jaar zullen ze minder producten in het assortiment hebben, maar al deze producten zullen wel 100% biologisch zijn. "Het idee is om echt vooruit te komen, de recepturen een beetje te herzien en zo uiteindelijk het beste biologische product te bieden", vertelt Lucas Lebrun, een van de managers van de brouwerij, waar 1,5 miljoen flessen met bier per jaar worden geproduceerd.

Foto: La Parisienne

"Er is nog steeds een groot aantal biersoorten, zelfs ambachtelijke, die niet biologisch zijn. Dat gegeven genereert vanuit consumenten echter juist een reële vraag", zegt Lucas. "Omdat we ook nu al de grondstoffen van de beste kwaliteit kiezen, zal dat niet veranderen. Daarnaast maken we het hele proces zo lokaal mogelijk: we planten vooral veel hop in Parijs, die binnenkort als biologisch wordt gecertificeerd. Verder is het nu zaak bierliefhebbers aan te moedigen naar een meer verantwoorde consumptie van bier over te stappen."

De omschakeling naar biologisch, verandert de smaak ervan eigenlijk niet. Wel is het bier per flesje net iets duurder dan dat van bier dat niet biologisch is. Het gaat dan om een prijsverhoging van slechts een paar centen, waarmee de veranderingen binnen het productieproces opgevangen kunnen worden. "Om over te schakelen naar op biologische wijze bierbrouwen, is een kleine aanpassing nodig. Die aanpassing verandert echter niets aan het brouwproces. Er zijn daarentegen wel bepaalde gewoonten die we zullen moeten veranderen: vooral die binnen het reinigingsproces, omdat die op grond van de biologische specificaties die zijn opgesteld niet gebruikt mogen worden", legt meester bierbrouwer bij La Parisienne Hugo Ave uit. "Voorheen gebruikten we bijvoorbeeld fosforzuur om de pH-waarde mee te corrigeren. Dat mogen we – nu we op biologische wijze bierbrouwen – niet meer gebruiken en dus zijn we overgestapt op het gebruik van melkzuur om de pH-waarde mee te corrigeren."

Wanneer mag bier als biologisch worden beschouwd?
Om bier als biologisch te kunnen beschouwen, moeten de hop, de mout, het gerst en andere granen die bij het brouwen gebruikt worden, afkomstig zijn van biologische landbouw. Aan het gist en het water worden echter geen eisen gesteld. Bier zal daarom nooit 100% biologisch zijn. Daarnaast zijn er technische beperkingen ten aanzien de opslag en de isolatie van grondstoffen. Het is bijvoorbeeld onmogelijk om biologisch bier te brouwen in een vat dat onlangs is gebruikt voor het brouwen van klassiek, niet biologisch bier. In plaats daarvan een speciaal vat gebruiken of een zorgvuldige reiniging van een en hetzelfde vat is bij het brouwen van biologisch bier dus vereist.

Tekort aan hop en biologisch mout
Afgezien van deze technische beperkingen, wordt de ontwikkeling van biologische bieren ook nog steeds gehinderd door zorgen over het aanbod: er is niet genoeg biologische hop en ook niet genoeg biologisch mout in Frankrijk beschikbaar om aan de vraag van bierbrouwerijen te kunnen voldoen. "Dit gegeven houdt heel duidelijk een belangrijke overstap naar biologisch brouwen – net zoals in andere voedingssectoren – tegen", zegt Maxime Costilhes, algemeen afgevaardigde van Brasseurs de France, de Vakvereniging van Franse bierbrouwerijen. "We bevinden ons in een vicieuze cirkel: er is niet genoeg biologische hop. Dit weerhoudt bierbrouwers ervan meer biologische bieren te ontwikkelen en dus is er geen markt die groot genoeg is om agrariërs aan te trekken, et cetera. Het is kortom een kip-en-ei-verhaal."

Voor bierbrouwerij La Parisienne betekent dit tekort bijvoorbeeld dat deze gedwongen is een aantal van de grondstoffen in België in te kopen. "En dat terwijl overstappen op het op biologische wijze brouwen van bier ook bedoeld is om agrariërs aan te moedigen op deze manier te werken, om hen ervan te overtuigen dat er een markt is", zegt Lucas. Vakvereniging Brasseurs de France werkt momenteel met de bierbrancheorganisatie aan een sectorplan om de productie van hop in het algemeen en biologisch hop in het bijzonder, uit te breiden.

Het sectorplan zou de ontwikkeling van biologische bieren kunnen versnellen. Op dit moment produceren 350 van de 2.000 Franse bierbrouwerijen minimaal één biologische biersoort. "Dat zijn dan voornamelijk microbrouwerijen. Er zijn wel een paar grotere brouwerijen (Castelain en de Brasserie de Bretagne), maar daar staat tegenover dat fabrikanten nauwelijks in de biologische markt hebben geïnvesteerd", legt Maxime Costilhes uit. Eigenlijk heeft alleen Kronenbourg een biologische biersoort gelanceerd die alleen via een partnermicrobrouwerij in kleine hoeveelheden wordt geproduceerd.

Als gevolg hiervan is er wel een breed scala aan biologische bieren in Frankrijk, maar altijd in kleine aantallen. De overgrote meerderheid van de microbrouwerijen distribueert hun bieren daarnaast in een beperkt geografisch gebied, dicht bij de productielocatie. Er is echter al enige tijd een interessante 'afzetmarkt' aan het ontstaan: biologische winkelketens. Biocoop, Naturalia en La Vie Claire hebben daarom allemaal hun schappen voor biologische bieren onlangs uitgebreid. Naturalia biedt op dit moment bijvoorbeeld 25 producten aan. Een veelbelovende markt die andere brouwerijen ertoe kan aanzetten om over te schakelen van het brouwen van klassieke bieren naar het brouwen van biologische bieren.

Bron: Europe1


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven