Bulgarije: volume biologisch geteelde lavendel in 2 jaar tijd bijna verdubbeld

Bulgarije is een belangrijke EU-producent van aromatische en medicinale planten, kruiden en specerijen (zowel conventioneel als biologisch). Het biologische areaal voor deze gewassen is in 2018 met 22 procent toegenomen. Het grootste aandeel in deze categorie was biologische lavendel met 7.000 ha, vergeleken met 4.000 ha in 2017. De teelt van lavendel is de afgelopen jaren sterk gegroeid door een gunstige exportvraag naar lavendelolie. Naar verluidt is het in 2019 aangeplante areaal verder uitgebreid (18.000 ha), waarvan 7.000 ha bio-areaal. Deze groei van het areaal en het volume leidde tot een daling van de prijzen voor lavendel en lavendelolie in 2019 met meer dan 50 procent.

De vraag van de consument in Bulgarije naar biologische levensmiddelen en dranken is de afgelopen jaren toegenomen als gevolg van de economische stabiliteit, de verbeterde koopkracht en de groeiende populariteit van producten die als gezond worden beschouwd. In 2018 bereikte de omzet van biologische levensmiddelen en dranken een recordhoogte van 30 miljoen euro, en voor 2020 en 2021 wordt een verdere omzetgroei verwacht.

Hoewel de vraag naar biologische consumentenklare producten waarschijnlijk zal blijven groeien, zijn de Bulgaarse biologische teeltbedrijven en het areaal in 2018 met respectievelijk vier procent en ongeveer zes procent gedaald. De oorzaak van deze trend is een daling van de subsidies voor de omschakeling naar biologische teelt. Eind 2018 was het biologische areaal (volledig omgeschakeld en in het kader van het omschakelingsproces) goed voor 2,56 procent van het totale tuinbouwareaal in Bulgarije.

Het volledig overgeschakelde areaal voor biologische groenten is in 2018 met 94 procent gegroeid ten opzichte van 2017. 58 procent van het areaal biologisch fruit is in 2018 volledig overgeschakeld.

Bron: USDA - Organic Market Annual Report


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven