Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Coöperatief georganiseerde winkel kijkt terug op succesvol eerste winkeljaar

100 glazen klinken bij verjaardag Gedeelde Weelde

De coöperatief georganiseerde winkel Gedeelde Weelde in het Eiffelgebouw in Maastricht vierde op 16 februari haar eerste verjaardag met een grote ledenbrunch. Honderd deelnemers toostten op een succesvol eerste winkeljaar waarin het met de hulp van meer dan vijftig meewerkende leden lukte om naar de beoogde omzet te groeien.

Fotografe: MalleMuze.

Gedeelde Weelde laat zien dat het kan: een winkel die door burgers op basis van coöperatieve principes georganiseerd wordt én in de reële economie functioneert. Gedeelde Weelde werd in december 2015 opgericht door vijf mensen. Inmiddels telt de coöperatie 194 leden. Coöperatief betekent bij Gedeelde Weelde dat producenten, consumenten en winkeliers lid van de winkel kunnen zijn en daarmee ook mede-eigenaar. Het zijn de leden, die minimaal 100 euro inleggen, die het beleid van de winkel mede bepalen. Op die manier wil Gedeelde Weelde bijdragen aan een breed gedragen, faire, duurzame en lokaal georganiseerde voedselketen in Maastricht en omgeving.

In 2019 groeide de coöperatie van 123 naar 194 leden. Hiervan zetten zich meer dan vijftig leden actief in, op de winkelvloer en in de werkgroepen zoals activiteiten, communicatie of financiën. Opvallend is de diversiteit van de actieve leden, van een internationale studente tot een gepensioneerde Maastrichtse advocaat. Ook waren in het eerste winkeljaar al enkele stagiairs, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en vrijwilligers van het United World College actief. In 2020 wil de coöperatie verder doorwerken aan onder andere de ledenparticipatie, het assortiment en inhoudelijke activiteiten. Ook wil de coöperatie speciale aandacht geven aan urgente thema's als het reduceren van verpakking en palmolie.

Over de winkel
Gedeelde Weelde biedt alles voor de dagelijkse boodschappen: van Maastrichtse aardappelen tot romige Ardennenkazen, van Limburgse appelstroop tot Italiaanse wijnen, van ecologische rozenshampoo tot veganistisch pizzadeeg. De winkel heeft uitgebreide versafdelingen met onder andere groenten en fruit, brood en banket en kaas. In het horecagedeelte van Gedeelde Weelde kunnen klanten terecht voor een ontbijtje, een vegetarische lunch of een stukje cake.

De winkel is open van maandag tot vrijdag van 9:00 tot 19:00 uur en op zaterdag van 9:00 tot 17:00 uur.

Voor meer informatie: www.gedeeldeweelde.nl 

Publicatiedatum: