Zeewier als duurzame voedselbron

Er is meer voedsel nodig voor de groeiende wereldbevolking. Maar er is steeds minder grond en water beschikbaar voor de landbouw. Daarom onderzoeken Wageningse en Indonesische wetenschappers en bedrijven de mogelijkheden voor zeewierteelt. Zeewier heeft alleen zonlicht nodig, zuivert het zeewater en is bijzonder duurzaam te kweken. Ook is het een soort superfood, dat makkelijk te verwerken valt in gezond en smakelijk voedsel voor mens en dier. 

“Er is veel zee geschikt voor zeewierteelt, zo’n 48 miljoen vierkante kilometer wereldwijd”, zegt Dolfi Debrot, tropische mariene ecoloog bij Wageningen University & Research. Door uitputting, verwoestijning, erosie en verzilting van ongeveer 38 procent van de landbouwgronden is er steeds minder geschikt land om voedsel op te verbouwen. Ook neemt de beschikbaarheid van zoetwater af, dat nodig is voor irrigatie in de landbouw. “Waterschaarste is in sommige landen al een groot probleem en zal in de toekomst steeds vaker tot conflicten leiden.”

“Zeewier is heel gezond en voedzaam en heel efficiënt in gebruik. Anders dan bij bijvoorbeeld mais of tarwe, kan de hele plant als voedsel dienen. Zeewier haalt zelf voedingsstoffen uit het zeewater en zuivert daardoor water dat met meststoffen vervuild is geraakt. Het kan wellicht een belangrijke bijdrage leveren aan duurzame voedselproductie.”

 

Klik hier om verder te lezen.

Bron: Wageningen University & Research


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven