Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog Michaël Wilde

De biologische 'Elephant in the Room'

Wat goed dat de politiek, de wetenschap, de banken, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven eindelijk erkennen dat, als het gaat om ons voeding- en landbouwsysteem, wij niet meer door kunnen gaan met plankgasboeren. Decennia geleden hebben wij een pad gekozen dat ons weliswaar veel voedsel heeft opgeleverd maar dat is wel ten koste gegaan van onze natuurlijke leefomgeving en de maatschappij. Klimaatverandering, bodemverarming, watervervuiling, biodiversiteitsverlies en de gezondheidscrisis zijn slechts enkele voorbeelden van de uitdagingen waar wij anno 2020 voor staan.

Het moet dus anders hoor je in Brussel, Den Haag, Den Bosch (HAS) en Wageningen (WUR). Wij moeten gaan samenwerken met de natuur, wij moeten minder of helemaal geen kunstmest meer gebruiken en wij moeten vaarwel zeggen tegen chemische gewasbeschermingsmiddelen. Verder moeten wij veel meer kijken naar systemen, naar ketens, de natuur betrekken bij voedselproductie en de bodem voeden in plaats van de plant. En dan komen de termen... agro ecologie, natuur inclusieve landbouw, regeneratieve landbouw, kringloop etc... er worden prachtige studies gepubliceerd om te laten zien hoe het anders kan, wat het kost en wat het uiteindelijk oplevert.

Ik volg deze ontwikkelingen al een tijdje en wat mij zo fascineert is dat het woord 'biologisch' nauwelijks valt. Eigenlijk is dat best vreemd, zeker als je beseft dat de onderzoekers van deze mooie rapporten heus wel op de hoogte zijn van hoe biologische en biologisch dynamische boeren werken. Ze weten echt wel dat biologisch een vorm van landbouw is dat werkt, met een bewezen meerprijs, vast gelegd in een wet, geborgd door controle en gesteund door het vertrouwen van de burger/consument. Men weet het wel maar gebruikt de term biologisch niet. Wij kunnen dus duidelijk spreken over de 'elephant in the room'.

Een 'nieuw' voedsel- en landbouwsysteem staat of valt bij de consument want als die de duurzame boer niet wil belonen met een eerlijke meerprijs zakt zo’n systeem als een pudding in elkaar. Aangezien het ontzettend moeilijk is om het vertrouwen te winnen van consumenten die al een systeem hebben omarmd, zou ik daarom iedereen willen aanraden om een kijkje te nemen in de biologische keuken. En ja, wij als bio-sector zijn zeker niet perfect, wij hebben nog een hoop huiswerk en moeten ons voortdurend door ontwikkelen. En natuurlijk is 'onze kerk' niet de enige kerk en steunen wij iedere beweging waarbij er met meer respect voor onze prachtige planeet voedsel wordt geproduceerd… maar… negeer deze prachtige bewezen beweging niet. Wij zijn de gouden 'elephant in the room' en praten graag mee, denken mee, helpen mee… weet ons te vinden!

Als je het met mij eens bent, doe mij een lol en als er straks weer iemand een 'nieuw' hypermodern, natuurinclusief systeem gaat voorstellen, reageer dan even met de hashtag #zoalsbiologisch

Voor meer informatie: www.bionext.nl 

Bron: Bionext

Publicatiedatum: