Boer-bricoleurs:

Bioboeren recycleren afgedankte rolstoelen tot wiedbedden

Ooit gedacht dat elektrische rolstoelen een tweede leven kunnen krijgen in de landbouw? Deze week ging op biologisch tuinbouwbedrijf Rawijs een wel erg uitzonderlijke opleidingsweek door. Een kas werd getransformeerd tot tijdelijk atelier voor het ombouwen van elektrische rolstoelen tot tuinbouwmachines. Komend seizoen rijden er zo 7 nieuwe, milieuvriendelijke wiedbedden en schoffelmachines rond.

Biologische landbouw kent vaak een eigen en een specifieke mechanisatie. Dit geldt niet alleen voor mechanische onkruidbestrijding. Ook op kleine tuinbouwbedrijven zijn aangepaste en betaalbare machines vaak een uitdaging. Het zelf bouwen en zelf aanpassen van machines is voor veel bedrijven een betaalbare aanpak met een resultaat volledig op maat van het bedrijf.

Zo’n 15-tal biologische telers kwamen deze week bij elkaar in Lochristi. Zeven elektrische rolstoelen werden omgebouwd tot wiedbed of schoffelmachine. Een wiedbed is een werktuig waarop 1 of 2 mensen in liggende positie onkruid kunnen wieden. Dankzij de batterij van de elektrische rolstoel beweegt het wiedbed zich automatisch, milieuvriendelijk en geruisloos voort. Veel aangenamer dan een lawaaierige en stinkende tractormotor en ergonomischer dan gehurkt of gebogen te moeten wieden.

Dit concept is een idee van biologisch groententeler Alex Floré van zelfpluktuin Rawijs. Hij won er in 2018 de innovatieprijs voor bioboeren mee. Zelf maakte hij intussen al drie werktuigen op basis van elektrische rolstoelen: een wiedbed, een schoffelmachine en een onkruidbrander. Heel wat collega-bioboeren waren meteen geïnteresseerd om hier ook mee aan de slag te gaan.

Het CCBT (Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek voor de Biologische Teelt) pikte deze vraag van de telers op en organiseerde een ‘Bricoleursweek’. Deze actie is een vervolg op een project van CCBT, namelijk ‘Boer Bricoleur’, waarbij CCBT de telers wil helpen om autonomer te worden door zelf hun machines te leren bouwen of aanpassen. Het Franse netwerk ‘Atelier Paysan’ is hierin de koploper.

CCBT zocht en vond twee geschikte lesgevers, Bert Vandergeynst (eveneens bio teler) en Tom Callewaert, die het ontwerp van Alex doorontwikkelden, de deelnemers ondersteunden bij het lassen en assembleren en bij het opfrissen van hun basiskennis elektriciteit. Alex stelde zijn bedrijf ter beschikking als atelier en deelde deze week al zijn ervaringen met de enthousiaste deelnemers.

Na een week stevig doorwerken reden er vrijdagnamiddag bijna zeven nieuwe machines rond. “We hopen dat het wiedbed het vele werk op onze boerderij zal verlichten!” aldus Mauri Boute van de Moeiakker.

Voor meer informatie:
Rawijs
info@rawijs.be
CCBT
info@ccbt.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.