Minder uitzonderingen en strenger toezicht

De VS wijzigt regels voor bio-producten

In haar toespraak op de Global Organic Produce Expo (GOPEX) heeft Jennifer Tucker aangekondigd dat het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) de regels van het National Ecology Program zal wijzigen. Met de nieuwe regels streeft het ministerie naar meer verantwoordelijkheid en zichtbaarheid door minder uitzonderingen toe te staan op de certificeringen door een verplichte certificering in te voeren voor alle import en een strenger toezicht op de erkenningen en de certificaten.

"Het voorstel, dat nu eerst nog op goedkeuring wacht van het Bureau voor Management en Budget, zal vooral van toepassing zijn op niet-gecertificeerde handelaars en importeurs", zei Tucker.

Volgens Tucker beoogt de nieuwe norm vooral de vermindering van het aantal vrijstellingen waardoor de hoeveelheid accreditaties zal toenemen. Momenteel moeten handelaars die werken met verpakte bio-producten niet beschikken over een certificering. Dat zal dus veranderen met de nieuwe norm.

Het Congres heeft het ministerie gevraagd de mazen in de wet te dichten wat betreft de niet-gecertificeerde handelaars en elektronische certificaten in te voeren voor alle import. "De Dienst Douane en Grensbescherming is momenteel bezig het ecologische importcertificaat in te passen in hun geautomatiseerd systeem", zei Tucker.

"Er komt een mechanisme in het geautomatiseerde exportsysteem om de bioproducten als zodanig te identificeren. De producten zullen vergezeld moeten gaan van een importcertificaat zodra de nieuwe norm van kracht is", voegde ze eraan toe.

De Dienst Douane en Grensbescherming wordt verantwoordelijk voor de uitgifte van de certificaten, maar het ministerie van Landbouw krijgt toegang tot de gegevens van de importcertificaten om actie te kunnen ondernemen in de vorm van onderzoeken en toezicht in geval van risicosituaties.

De verordening voorziet in onaangekondigde inspecties en opleiding van inspecteurs. Ook de etiketteringsregel wordt verscherpt. De nieuwe norm poogt eveneens de ecologische certificaten te standaardiseren en de vereisten voor de uitwisseling van informatie door certificeringsorganismen te wijzigen, zo verklaarde Tucker.

Bron: simfruit.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven