"Volslagen onbekenden hebben ‘zomaar’ 10.000 euro geïnvesteerd"

Frans biologisch landbouwbedrijf is in handen van 300 mede-eigenaren

Ze weten zeker dat ze met vijven op 60 hectare kunnen leven en rond kunnen komen. Opvallend feitje: hun biologisch bedrijf in het Franse  Plounévez-Moëdec is behalve van vijf agrariërs ook nog van nog 300 mede-eigenaren.

“Investeer je geld in de ontwikkeling van een landbouwbedrijf in plaats van het op een bank te zetten!” Dit was in 2017 de boodschap die Anaïs, Goulven en Nora Le Troadec, Julien Boraud en Eflamm Lintanf aan mensen overbrachten om de aankoop van een Trégor-landbouwbedrijf te kunnen financieren. Het werd een gedurfde uitdaging voor deze vijf jonge agrariërs, omdat ze 420.000 euro nodig hadden om een bedrijf inclusief drie stallen voor vee, 47 hectare biologische landbouwgrond en een groot woonhuis te kunnen kopen.

Beroep op inwoners
Om dat te realiseren, kozen de vijf agrariërs ervoor om via een Franse onroerendgoedmaatschappij (een SCI) een beroep te doen op het spaargeld van inwoners. Hun originele initiatief werd gesteund door Terre de liens, een vereniging die tot doel heeft het op grote schaal verdwijnen van landbouwbedrijven tegen te gaan.

Concreet houdt dit in dat de SCI de grond en de gebouwen koopt en vervolgens verhuurt aan de agrariërs. Elk aandeel heeft een waarde van 500 euro en wordt uitbetaald op basis van de hoogte van de resultaten van de SCI. “Het doel was om niet te veel in de schulden op te bouwen en een herstelmogelijkheid open te laten als een van ons zou vertrekken,” legt Julien uit.

"We investeerden liever in landbouwapparatuur dan in omzet,” voegt Goulven le Troadec toe. Hij is bij dit avontuur betrokken met zijn zus Anaïs. Tot de vroegtijdige dood van hun vader Gaby in 2013 was het bedrijf in handen van de ouders van Julien en Anaïs. 

450.000 euro in no time ingezameld
Zes maanden lang hielden de jonge agrariërs in de omliggende dorpen openbare bijeenkomsten – die de sfeer hadden van een verkiezingscampagne – om zo hun project te promoten. “We legden er bij consumenten de nadruk op dat ze door te investeren in lokale landbouw – in ons landbouwbedrijf – meer inzicht konden krijgen in waar hun eten vandaan komt,” vertellen ze.

De bijeenkomsten waren een groot succes: via 300 investeerders werd al snel de benodigde 450.000 euro ingezameld. En of het nu landbouwers of consumenten waren, er werd behoorlijk geld ingelegd. “Volslagen onbekenden hebben ‘zomaar’ 10.000 euro geïnvesteerd. Deze mensen hebben echt iets met biologische landbouw, zijn zich bewust van de problemen rondom biologische grond en biologische landbouwbedrijven,” zegt Julien.

Kaasmakerij
Tegelijkertijd met de inzameling van het geldbedrag, stelden de jonge agrariërs hun bedrijfsinstallatiebestand (GAEC) op. Het geld dat niet in grond werd geïnvesteerd, werd geïnvesteerd in de aankoop van apparatuur, vee (grotendeels Breton Pie Noir koeien), aandelen en in de ontwikkeling van gebouwen. Dit alles heeft hen 250.000 euro gekost, waarvan 100.000 euro enkel voor de ontwikkeling van de kaasmakerij. 

Op 1 januari hebben de vijf van het Kereven-landbouwbedrijf het tweejarig bestaan gevierd. De eigen yoghurt, verse kazen en crèmes, gemaakt van de melk van de dertig Breton Pie Noir-koeien en de veertig Poitevin-geiten doen het zeer goed op de markten en in de gespecialiseerde winkels. “We kunnen langzaamaan er echt iets voor onszelf aan over te houden,” vertellen de agrariërs die geleerd hebben met vijven samen te werken. Het is niet altijd gemakkelijk om goed te blijven communiceren als het werktempo hoog ligt. De vijf agrariërs zorgen er daarom voor dat ze elke middag samen in het woonhuis eten, dat overigens ook dienst doet als hoofdkantoor van het bedrijf. “Het feit dat we met z'n vijven zijn, doet ons nog eens extra beseffen dat we zorgvuldig met dit collectieve project om moeten gaan.”

Bron: Le Télégramme


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven