Welke teler heeft er lokale groenten voor Friesland?

Boeren, tuinders en diverse milieuorganisaties hebben zich verenigd in het Friese Voedselweb. De club groepeert allerlei losse initiatieven op het gebied van biologische en/of streekproducten. Alleen de levering van groenten, die blijft wat achter, zo valt te lezen in De Leeuwarder Courant. Dus, welke teler vult het groentengat?

Waar Friesland sterk is in vlees en zuivel, zitten er gaten in de aanvoer van brood en groenten, vertelt Bregje Hamelynck in de krant. Zij heeft met haar man productietuin Us Hof in Sibrandabuorren.

Het Voedselweb probeert de gaten te dichten. Sjoerd Miedema uit Haskerdijken, biologisch melkveehouder, is al bezig met de inrichting van een tuinderij. Meer initiatieven zijn welkom, zegt Hamelynck. Om 250 inwoners het jaar rond van groente te voorzien is een tuinderij van 1 hectare nodig.

Voor 250 euro per jaar kunnen Friezen negen maanden lang aan groente komen van eigen grond. Het Voedselweb studeert ook op plaatselijke groepen die met vijftien huishoudens samen een eigen lokale voedselcoöperatie willen beginnen.

Lees hier verder.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven