ERF is trotse elfde 'Lighthouse Farm'

Wageningen University & Research heeft ERF toegevoegd aan een wereldwijd netwerk van vooruitstrevende boerenbedrijven die op een duurzame manier voedsel produceren.

Al enige tijd werkt Rogier Schulte, hoogleraar Farming Systems Ecology, aan een netwerk van Lighthouse farms die dienen als wereldklaslokaal en laboratorium voor het ontwikkelen van duurzame landbouwsystemen.

Individuele oplossingen per regio
'Wat voor landbouwsystemen hebben we in 2050 nodig om genoeg voedsel te produceren binnen de grenzen die onze planeet stelt?' vroeg Schulte zich af. Wageningen University & Research (WUR) startte daarom met het aan elkaar verbinden van een mozaïek van zulke geoptimaliseerde systemen.

Schulte: "De grote uitdaging is om wereldwijde landbouwsystemen zo te transformeren dat ze bijdragen aan de voedselzekerheid en efficiënt gebruik maken van hulpbronnen. De systemen moeten ook zorgen voor stabiliteit en veerkracht en zo min mogelijk impact hebben op het milieu. Hiervoor zijn individuele oplossingen nodig voor individuele boerderijen en regio's. Oplossingen die rekening houden met verschil in cultuur, klimaat en lokale omstandigheden."

Strokenteelt. Foto: ERF BV

11e Lighthouse Farm is in Nederland: biologisch bedrijf ERF in Flevoland 
ERF is als 11e Lighthouse Farm toegevoegd aan dit netwerk. Als grootste private biologische boerenbedrijf in Nederland, geeft de 1800 hectare teeltoppervlakte ERF de mogelijkheid om moderne technieken toe te passen in de teelt en verwerking. De arealen langs de stadsranden geven stadsinwoners de gelegenheid de voedselproductie te beleven zonder de nadelen te ervaren van chemische gewasbescherming. De grote teeltoppervlakte geeft ERF ook de gelegenheid een leidende rol op zich te nemen in duurzame voedselproductie en hier verschillende experimenten in op te zetten. Een meerjarige grootschalige toepassing van verschillende uitvoeringen van strokenteelt, is daar een belangrijk voorbeeld van. 

Inauguratie en uitwisseling tussen jonge Europese boeren
Samen met de andere tien vertegenwoordigers van de bedrijven uit het wereldwijde Lighthouse Farm-netwerk, nam Jaco Burgers van ERF plaats bij Rogier Schulte op het podium tijdens zijn inaugurele rede. Naast ERF haalde Schulte de andere lighthouse farmers voor zijn inauguratie ook naar Nederland. In de dagen voorafgaand aan de oratie ontmoetten zij elkaar voor het eerst en was er ook een ontmoeting en uitwisseling met veertig jonge Europese boeren van CEJA (de Europese koepelorganisatie van o.a. het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt). Samen creëerden zij nieuwe netwerken en brachten zij de kennisagenda voor jonge boeren onder woorden. Bijvoorbeeld het vraagstuk hoe duurzaamheid een motor in plaats van een beperking tot groei kan worden.

Bron: ERF BV en WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven