Iedere tiende Zwitserse bio-teler valt bij controles door de mand

Bij 7000 controles bij biologisch bedrijven in Zwitserland hebben de controleurs 700 tekortkomingen vastgesteld. De meeste problemen waren er bij het voer voor de dieren. 

In 2019 zijn er 7000 keer controleurs bij Zwitserse bio-bedrijven opgedoken. Zij hebben gecontroleerd of de kwaliteit van de bio-producten goed is en of de telers zich ook houden aan de strenge richtlijnen en verordeningen. 

Het resultaat geeft de consumenten die bereid zijn om een hogere prijs te betalen voor bio-producten, te denken: de bio-controleurs hebben namelijk bij tien procent van de bedrijven tekortkomingen vastgesteld, schrijft het branchetijdschrift 'Schweizer Bauer'.

Niet-biologische dieren gekocht
De meest voorkomende tekortkomingen betroffen het voer van de dieren of waren zogenaamde 'bouwkundige en kwalitatieve dierbeschermingsgebreken'. Verder bekritiseerden de controleurs dat veldkalenders of weidedagboeken onvolledig bijgehouden werden of zelfs helemaal ontbraken.
Ook bij de dieren nemen niet alle telers het zo nauw. Zo kochten ze niet-biologische dieren zonder dat ze hiervoor toestemming hadden gekregen. Of ze hielden het behandelingsdagboek niet volledig of helemaal niet bij. Weer anderen hielden zich in hun boerderijwinkels niet aan de declaratievoorschriften.

Verkeerd voer bijgekocht
Er waren eveneens telers die niet-biologisch voer bijgekocht hebben zonder dat ze hiervoor toestemming hadden gekregen. De achtergrond: nog steeds leiden veel telers onder de nawerkingen van de warme zomer van 2018. Omdat het ook in het voorjaar van 2019 aanhoudend nat was, verslechterde de voersituatie zich aanzienlijk. Talrijke bedrijven moesten voer bijkopen. 

Bron: Blick


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven