Wilde kruiden uit alle windstreken

Thomas Jäkel handelt sinds 1978 met biologisch geteelde kruiden.
Het bedrijf Wurdies (Wurzelgräbers Blütenparadies) dat hij in 1980 oprichtte, verzamelt kruiden uit wildpluk en van biologisch gecultiveerde teelten. De kruiden zijn altijd van de beste kwaliteit en komen uit alle windstreken van kleinschalige teeltbedrijven en wildpluk in toegewezen natuurgebieden. 
 
Een bijzonder belangrijk onderdeel van Wurdies zijn de kwaliteitsgerichte producenten, zoals de meer dan tien kruidenweide in Duitsland en de talrijke kruiden telers en -verzamelaars in Frankrijk, Italië en Balkan landen, evenals in Beieren en in het natuurpark Fichtelgebergte.


 
Samenwerking met het zuiden
Verder verwerkt Wurdies vele wilde kruiden collecties uit de regio rond Arezzo (Toscane), tussen de bergachtige gebieden van Piëmont en de kusten van de Tyrreense zee. Maar ook aan de oostelijke kant van de Apennijnen. Met vele eigen toegewezen wilde kruidenvelden tot wel 2,5 km hoogte worden ook op kleine schaal bertram, absintalsem, rozemarijn en viooltjes in permacultuur gekweekt.
 
Het bedrijf Sud Officinale verzamelt veel wilde aromatische kruiden voor Wurdies. Het is gelegen ten zuiden van Italië in de regio Basilicata voorbij Napels. Met name een groot deel van de basilicum, citroenverbena en de brandnetel komen hier vandaan.

De meeste velden liggen op minder dan 200 meter van de droogfaciliteit. De korte weg naar het drogen is belangrijk voor een goede kwaliteit en net zo belangrijk als het drogen op lage temperatuur (onder de 40 ° Celsius). Het gebeurt zonder kunstmatige energiebronnen op hordes in de schaduw.

Op de thuisbasis in het Duitse Beieren heeft Thomas Jäkel ongeveer 30 werknemers. Zij snijden, harken, zeven, mixen en malen. Er wordt nog steeds veel met de hand gedaan. Meer dan 300 verschillende kruiden en specerijen zijn beschikbaar. Zeven molens vermengen en vermalen de kruiden en vertegenwoordigen de kwaliteit van het werk van Wurdies.

De zorgvuldige selectie van kruiden en het langzaam malen bij temperaturen tussen 30 en 40 graden garandeert een hoog gehalte aan essentiële oliën en bewaart aroma en actieve stoffen.

Bron: Salvia & Sinensis 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven