Aldi laat vlees milieuvriendelijker verpakken

Aldi Süd voert in Duitsland een nieuwe verpakking voor vers vlees in waarmee meer dan de helft aan kunststof en CO2 bespaard kan worden. Dit wordt mogelijk gemaakt door leverancier Tönnies, die voor een tweecijferig miljoenenbedrag nieuwe machines gekocht heeft. 

De Duitse vleesgigant Tönnies introduceert volgens een bericht in Lebensmittelzeitung (LZ) aanvankelijk bij Aldi Süd de flowpack-verpakking voor vers vlees. Volgens Clemens Tönnies, directeur van het bedrijf, is dat "niet minder dan de verpakkingsrevolutie voor de vleeswereld". Zijn bedrijf neemt haar duurzaamheidsstrategie serieus. "De overstap op dit nieuwe systeem is weliswaar duur, we zijn echter bereid om dit tweecijferig miljoenenbedrag te investeren", citeert LZ Tönnies.

Kunststofbesparing tot wel 70 procent
Tönnies is met gehakt, het belangrijkste product, begonnen. Daarbij gaat het aan het begin van de pilotfase om circa 40.000 verpakkingen per week. Of ook de verpakking van andere producten zoals braadworst of goulash wordt verandert, hangt van het succes van de eerste fase af. Met de flowpack van Fuji Packaging kan er per verpakkingseenheid tot wel 70 procent kunststof bespaard worden.

Transportvolume tot wel 80 procent gereduceerd
Bovendien bestaat de nieuwe verpakking voor 100 procent uit recyclebaar polypropyleenfolie. Het gewicht hiervan bedraagt voor een verpakking van 500 gram vlees 4,6 gram. De reductie van het transportvolume bij vrachtwagenvervoer met tot wel 80 procent maakt een reductie van meer dan 60 procent CO2 mogelijk bij de transportkilometers. De verpakkingen zijn stabiel, stapelbaar en zouden voor het complete assortiment ingezet kunnen worden.

Tönnies met andere bedrijven in gesprek
Klanten kunnen de nieuwe verpakking al bij verschillende filialen van Aldi Süd vinden, meldt LZ Jörn Evers, sales executive van Tönnies. Het bedrijf is met andere handelaren in gesprek. "Als de vraag vanuit de handel aanwezig is, zullen we met nog meer productlijnen overstappen op deze verpakkingen en daarmee een gedeeltelijke oplossing bieden voor duurzaamheidsvragen", citeert LZ Tönnies.

Bron: Bio-markt


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven