UPDATE: Farmers Defence Force stelt alle acties uit

De rechtbank in Lelystad heeft vanochtend bepaald dat actievoerders van de Farmers Defence Force morgen mogen actievoeren. Hierbij mogen ze echter de distributiecentra van supermarkten niet platleggen, zo meldt de NOS. De rechtbank deed deze uitspraak in een kort geding dat gisteren door het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) was aangespannen. Het CBL zette deze stap nadat de actievoerders het ultimatum van het CBL hadden genegeerd. 

"Alle acties worden uitgesteld"
In reactie op de uitspraak van de rechter heeft het bestuur van Farmers Defence Force boeren opgeroepen om morgen geen actie te gaan voeren bij distributiecentra en supermarkten. De actiegroep wilde in hoger beroep gaan tegen het vonnis, maar het gerechtshof in Leeuwarden laat weten dat het daarvoor te laat is. Farmers Defence Force heeft volgens de NOS nu besloten alle acties rondom supermarkten af te blazen. 


Foto: Farmers Defence Force 

Farmers Defence Force had voor morgen acties aangekondigd bij verschillende distributiecentra in heel Nederland om "een betere prijs voor producten van boeren te eisen". Het CBL vreesde hierbij dat de actievoerders de distributiecentra zouden blokkeren, waardoor vrachtwagens met voorraden belemmert zouden worden om bij de supermarkten te komen. Deze blokkering zou volgens het CBL zo vlak voor kerst tot grote tekorten en een miljoenenschade kunnen leiden.  Mochten actievoerders morgen toch distributiecentra platleggen, dan moet Farmers Defence Force van de rechter een dwangsom van 100.000 euro per locatie betalen.

Reactie CBL
Het CBL is blij met het vonnis dat de rechter acties van Farmers Defence Force bij distributiecentra of andere bedrijfslocaties van CBL-leden verbiedt. "Vracht- en ander verkeer mag niet worden belemmerd en de bedrijfsvoering mag niet worden verstoord. Wij betreuren dat het nodig was om hiervoor een uitspraak van de rechter te vragen. Wij begrijpen de zorgen van boeren en tuinders. Zij leven in onzekerheid over hun toekomst en het is hun goedrecht om op te komen voor hun bedrijf en hun sector. Maar supermarkten zijn geen partij in de stikstofdiscussie. Met de aangekondigde blokkades van distributiecentra maakte Farmers Defence Force ons wel partij in deze discussie. Wij kunnen niet toestaan dat supermarkten, consumenten en ook zorginstellingen en ziekenhuizen de dupe worden van een conflict tussen boeren en de overheid", bericht het CBL in een persbericht.

"Met deze uitspraak van de rechtbank gaan wij er van uit dat mogelijke acties van Farmers Defence Force rustig verlopen en er geen verstoringen en belemmeringen van de voedseldistributie plaatsvinden."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven