Te weinig vraag:

Zwitserse bio-boeren leveren hun melk tegen lagere prijzen aan conventionele retail

De vraag naar bio-melk groeit in Zwitserland, maar niet sterk genoeg. Veel bedrijven die pas zijn omgeschakeld naar biologisch leveren hun melk noodgedwongen tegen lagere prijzen aan de conventionele retailers.

Honderden Zwitserse landbouwbedrijven stappen vanaf 2020 over op biologische landbouw. Maar voor de melkboeren gaat dit gepaard met wat problemen. De vraag naar bio-melk neemt weliswaar toe in Zwitserland, maar deze groei is niet sterk genoeg. Boeren die overstappen op bio moeten daarom langer dan gepland hun melk tegen een lagere prijs aan de conventionele handel leveren, meldt de 'Landwirtschaftliche Informationsdienst' (LID).

Vanaf het nieuwe jaar telt Zwitserland volgens de LID 155 nieuwe melkproducenten, die volgens de richtlijnen van Bio Suisse produceren. Daarmee komt er 23 miljoen kilogram melk bij, dat is volgens LID negen procent van de bestaande markt. Het aanbod aan bio-melk overschrijdt voor 2020 definitief de vraag, luidt het bij de vereniging 'Mittelland Milch'.

Bio Suisse wil de vraag naar bio-melk vergroten
Als eerste maatregel tegen het overaanbod zullen de bio-melkorganisaties (BMO) met wachtlijsten gaan werken, meldt de Zwitserse informatiedienst SID. Bio Suisse wil bovendien samen met marktspelers de afzetbevordering direct op de verkoopplaatsen intensiveren, om de vraag te vergroten.

Melkproducten zijn volgens Bio Suisse de grootste omzetdragers op de bio-markt. Volgens SID produceren in totaal circa 3.300 bedrijven in Zwitserland meer dan 245.000 ton melk in bio-kwaliteit.

Bron: Bio-Markt.Info


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven