Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog Skal-inspecteur Wilbert van Eden

Een inspectie afbreken en dan?

Voor een Skal-inspectie zijn veel bedrijfsgegevens nodig. Soms lukt het een bedrijf niet om alle gegevens paraat te hebben. Lees hieronder in de blog van Skal-inspecteur Wilbert van Eden hoe hij hiermee omgaat.

"Dat er veel bedrijfsgegevens nodig zijn voor een inspectie als we vanuit Skal een bio-bedrijf bezoeken, bleek wederom dit jaar bij een inspectiebezoek waar net een nieuwe kwaliteitsmanager in dienst was. Al gauw bleek dat alle verplichte documenten en gegevens die ik nodig heb, op dat moment niet boven tafel waren te halen. Iets wat je bijna niet doet, besloot ik toen wel te doen namelijk het afbreken van het inspectiebezoek. Zowel voor de onderneming als voor mij als inspecteur niet zomaar een besluit, echt lastig om dit te doen. 

Dat afbreken gebeurde een paar maanden geleden. Vandaag ben ik opnieuw op weg naar het bedrijf voor een herinspectie. Ik ben benieuwd hoe het bezoek vandaag gaat. De onderneming is al jaren biologisch gecertificeerd, dus is zeker niet onbekend met de inspecties van Skal. Het aandeel biologische producten bij dit bedrijf is 0,1 procent van de totale omzet. Het perfect organiseren en laten zien hoe je de biologische stroom van het biologische product goed kunt scheiden van het gangbare product is bij zo’n klein percentage super belangrijk. Want vermenging van deze stromen mag tijdens het hele verwerkingspad absoluut niet gebeuren. Het gaat dan om het bestellen van het biologische product bij een gecertificeerde leverancier tot aan het binnenkomen, opslaan, verwerken tot aan het verpakken van het eindproduct. En niet te vergeten het schoonmaken van de apparatuur vooraf aan het verwerken van de biologische producten! 

Van alle bovengenoemde handelingen wil ik als inspecteur zien hoe het wordt georganiseerd en gedocumenteerd bij het bedrijf. En ben je net nieuw als kwaliteitsmanager, dan is het in kaart brengen van al deze stromen een hele uitdaging. Aan de hand van de checklist die ze via de website heeft gedownload lopen we alles na. Deze lijst is een behulpzame leidraad om een inspectiebezoek te stroomlijnen en draagt er zorg voor dat alle onderdelen aan bod komen die we controleren bij een certificatie. Deze tip heb ik haar eerder dit jaar ook meegegeven en dat heeft gewerkt! Wat onwennig met allerlei documenten op het bureau starten we de herinspectie. En natuurlijk is het ook best spannend een herinspectie zowel voor het bedrijf als voor mij, want gaat het nu wel goed is de grote vraag? Aan de hand van mijn vragen blijkt dat alle bedrijfsgegevens die Skal nodig heeft om te beoordelen, overlegd kunnen worden, ook die van de massabalans! De massabalans is altijd een terugkerend lastig onderdeel. Tijdens de hele inspectie leg ik ook uit waarom de gegevens nodig zijn voor een betrouwbaar product. Je zou kunnen zeggen dat ik al uitleggend door de inspectie heen ga. Aan het einde van het bezoek maak ik het rapport op. De uitslag is goed, het bio-certificaat wordt weer verlengd met een jaar. 

We evalueren het rapport en het bezoek en kijken alle twee terug op een goed bezoek. De kwaliteitsmanager weet nu waarom het van belang is om de biologische stromen goed in kaart te brengen en te borgen. En ook ik kijk met een voldaan gevoel terug op dit bezoek. Ten eerste natuurlijk omdat ik het bio-certificaat weer heb kunnen verlengen, maar bovenal omdat ik een steentje heb mogen bijdragen aan het meenemen van een nieuwe kwaliteitsmanager in het belang van een goede documentatie van de biologische stromen van het bedrijf. Mooi werk!"

Voor meer informatie: www.skal.nl 

Bron: Skal

Publicatiedatum: