Bioland stelt nieuwe richtlijn 'biodiversiteit' vast

De afgevaardigden van de Bioland-vereniging hebben voor een uitbreiding van de richtlijnen ter behoud van de biodiversiteit gestemd. Per puntensysteem moeten individuele, bij het bedrijf passende maatregelen, afzonderlijk beoordeeld worden.

Op de afgevaardigden-bijeenkomst op 25 en 26 november in Fulda heeft Bioland als eerste Duitse bio-vereniging een omvangrijke richtlijn ter bevordering van de biodiversiteit bij bedrijven vastgesteld. Vanaf 2021 is deze van kracht.

"Het behoud van de biodiversiteit hoort tot de belangrijkste opgaven van de mensheid", zei Bioland-voorzitter Jan Plagge. "De uitsterving van soorten is een probleem in dezelfde orde van grootte als de klimaatcrisis." Daarom zou men in alle delen van de maatschappij eindelijk moeten beginnen met handelen, aldus Jan. De biologische landbouw vormt hierbij reeds een ideale basis. Maar dit alleen is niet genoeg. "Daarom ben ik erg blij dat Bioland als eerste Duitse bio-vereniging extra prestaties ter bescherming van de biodiversiteit expliciet in haar richtlijnen opneemt en daardoor een belangrijk signaal afgeeft", zegt Jan.

De Bioland-vakcommissie 'biodiversiteit' heeft de richtlijn in de afgelopen twee jaar vanaf de basis samen met specialisten en beroepsbeoefenaars ontwikkeld en uitvoerig besproken. Het doel van de richtlijn is om een minimumstandaard voor extra prestaties voor het behoud van biodiversiteit te verlangen, die verder gaat dan wat de bedrijven reeds door middel van hun biologische werkwijze voor de natuur, het milieu en het klimaat doen.

Bioland-boeren willen meer verantwoordelijkheid nemen
Landbouw zonder de bijdrage van de meest uiteenlopende dier- en plantensoorten is volgens Katharina Schertler, adviseur biodiversiteit bij Bioland, helemaal niet denkbaar. Tegelijkertijd is deze landbouw één van de hoofdoorzaken voor het verlies van biodiversiteit. "Precies hier grijpt onze nieuwe richtlijn in. Bioland-boeren zetten zich in voor landbouw die biodiversiteit behoudt en niet verstoord", aldus Katharina.

Bioland-boer Sepp Braun verwelkomt de richtlijn nadrukkelijk. "Afzien van het gebruik van chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen is in de biologische landbouw iets dat weliswaar al van begin af aan gedaan wordt, maar er zijn nog zo veel andere maatregelen die getroffen kunnen worden. Hierbij willen wij verantwoordelijkheid nemen."

De richtlijn wordt uitgevoerd in de vorm van een puntensysteem, waarmee individuele, bij een bedrijf passende maatregelen afzonderlijk beoordeeld worden. Deze lopen uiteen van laagdrempelige initiatieven zoals het aanbrengen van nestkasten tot aan het afzien van mechanische onkruidregulering of de nieuwe aanleg van landschapselementen.

Bioland is één van de grootste verenigingen van biologische landbouw in Duitsland. Meer dan 7.700 telers, imkers en wijnbouwers werken volgens de Bioland-richtlijnen. Daarnaast zijn er nog meer dan 1.000 partners uit productie en handel zoals bakkerijen, zuivelbedrijven, slagerijen en de gastronomie.

Bron: Bio-Markt


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven