Gezocht: 1 miljoen handtekeningen om bijen en boeren te redden

Vanaf maandag 25 november loopt de Europese petitie 'Save Bees And Farmers'. Die wil tegen september 2020 1 miljoen handtekeningen verzamelen, omdat Europa dan verplicht wordt om wetgevende initiatieven rond dit thema te ondernemen.

De campagne 'Save Bees And Farmers' vraagt drie dingen:

  • Synthetische pesticiden in de EU-landbouw tegen 2030 geleidelijk met 80 % verminderen, te beginnen met de gevaarlijkste, om vervolgens tot een volledige afschaffing te komen tegen 2035
  • Natuurlijke ecosystemen in landbouwgebieden herstellen zodat de landbouw een drijvende kracht wordt achter het herstel van de biodiversiteit
  • De landbouw hervormen door prioriteit te geven aan kleinschalige, gediversifieerde en duurzame landbouwpraktijken, ondersteuning te bieden voor een snelle uitbreiding van agro-ecologische en biologische praktijken en mogelijkheden te bieden voor onafhankelijke opleiding en onafhankelijk onderzoek op het gebied van pesticide- en GMO-vrije landbouw.

De campagne is afgelopen maandag in heel Europa gelanceerd, met de bedoeling om binnen het jaar 1 miljoen handtekeningen te verzamelen, verspreid over de Europese lidstaten. 90 organisaties doen mee aan deze actie. Bereiken ze dat aantal, dan is Europa verplicht om een wetgeving initiatief rond dit thema te nemen. 

Voedsel Anders is een van de negentig organisaties die meedoet. Als dit initiatief tegen september 2020 één miljoen handtekeningen verzamelt, moeten de Europese Commissie en het Europees Parlement onderzoeken of en hoe ze de eisen van de campagne in wetgeving kunnen omzetten.

Bijen broodnodig
Wetenschappers uit de hele wereld, verenigd onder IPBES, riepen eerder al op om het enorme biodiversiteitverlies ernstig te nemen en dringend actie te ondernemen. Ecosysteemdiensten zoals bestuiving en gewasbescherming staan steeds meer onder druk. Bijen en andere bestuivers zijn onmisbaar voor onze voedselproductie: twee derde van onze dagelijkse groenten en fruit zijn afhankelijk van de bestuiving door bijen en andere insecten.

“Het tegengaan van het biodiversiteitsverlies is minstens even belangrijk als het klimaatvraagstuk voor de toekomst van mens en planeet. Boeren spelen daarbij een cruciale rol. We dragen boeren die met respect voor mens en milieu lekkere en gezonde producten telen, een warm hart toe. Maar zij kunnen dit niet alleen: ook het beleid moet mee willen. De tijd is rijp voor politieke actie om de transitie naar meer agro-ecologische en biologische landbouw te versnellen”, zegt Esmeralda Borgo, coördinator van Voedsel Anders.

Deelnemen?
Via www.voedsel-anders.be/petitie-bijen-en-boeren kan iedereen die natuur, bijen en boeren een warm hart toedraagt, het initiatief ondertekenen.

De campagne Red Bijen en Boeren wordt geleid door een sectoroverschrijdende Europese alliantie van maatschappelijke organisaties op het gebied van milieu, gezondheid, landbouw en bijenteelt. Voor Vlaanderen onderschrijven Velt en Voedsel Anders dit initiatief. Velt is ook het aanspreekpunt in Nederland. Meer informatie via www.savebeesandfarmers.eu. en Friends of the Earth Europe.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven