Bulgaarse bijenteelt heeft grootste aandeel biologische producten

De bijenteelt in Bulgarije is de sector met het hoogste relatieve aandeel biologische producten, wat neerkomt op 35,8% van de bijenkolonies van geregistreerde bijenhouders.

De minister van Landbouw, Desislava Taneva, was aanwezig bij een conferentie over de uitdagingen van de bijenteelt in de EU. Deze conferentie werd georganiseerd door het parlementslid Andrey Slabakov. Tegen de aanwezigen zei Taneva dat de bijenteelt in Bulgarije het hoogste relatieve aandeel biologische producten heeft.

Ze voegde toe dat het Nationale Programma voor de Bijenteelt een groter budget zal krijgen van €3,2 miljoen per jaar en dat het een verkorte toeleveringsketen zal promoten, waardoor consumenten honing en honingproducten direct van de producent kunnen kopen tijdens markten die door verenigingen van bijenhouders worden georganiseerd.

Wat ook nieuw is, is dat het programma zal betalen voor de verplaatsing van bijenkorven. Dit zal resulteren in een efficiënter gebruik van velden die voor de bijenteelt worden gebruikt. Bovendien zal dit de diversiteit van plantensoorten beschermen.

Minister Taneva zei dat ze daarnaast bezig zijn met de ontwikkeling van een procedure om een laboratorium te machtigen om bijenkolonies te testen op vergiftiging tijdens campagnes voor de bescherming van planten. Het Bulgaarse agentschap voor voedselveiligheid zal waarschijnlijk volgend jaar een elektronisch systeem lanceren dat waarschuwt voor sprays die planten horen te beschermen.

De minister van Landbouw zei dat het ontzettend belangrijk is om beschermingsmiddelen te gebruiken die veilig zijn voor bijen. Ze legde uit dat in de EU 17 gewasbeschermingsmiddelen goedgekeurd zijn. In Bulgarije zijn dit er slechts drie.

Taneva voegde toe dat de Bulgaarse honingproductie voornamelijk bedoeld is voor de export. Zo exporteerde het land in 2018 11.000 ton honing. In 2019 waren er 6870 geregistreerde bijenhouders en 738.000 bijenkolonies en het aandeel van de biologische bijenteelt blijft toenemen. Een andere trend is de oproep tot het versterken van de sector.

Bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven