Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Efrain Saucedo Nuñez, Fruta del Huerto:

"De combinatie bio en Fairtrade was tot voor kort niet beschikbaar in Europa"

Tholen - In december 2017 startte Efrain Saucedo Nuñez in Breda als Europees verkoopkantoor van de Mexicaanse limesteler San Jose Tropical. Nog geen twee jaar later hoort Fruta del Huerto bij de vijf grootste importeurs van limes in Europa. Efrain begon in de loods bij Hagé en werkte vervolgens enkele jaren bij Naturelle en Olympic Fruit voor hij met Fruta del Huerto begon. Hoewel hij zich wel oriënteert op aanvulling van het productassortiment, zullen limes altijd de core business blijven. "Specialisatie is de toekomst en limes vormen met 80-90% van onze omzet met recht onze specialiteit."


Efrain Saucedo Nuñez

Die specialisatie op één product is volgens hem niet risicovol. "We werken bijna volledig op programmabasis richting retail. Hierdoor hebben we bijna een gegarandeerde afzet", vertelt Efrain, die zich richt op retailers in heel Europa. "Duitsland is onze grootste markt, maar we leveren ook aan supermarkten in Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Polen en andere landen. Alleen in Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk zijn we niet actief."

Controle van teelt tot schap
Het team van Fruta del Huerto bestaat in Nederland inmiddels uit drie commerciële en twee administratieve krachten. Afgelopen zomer verhuisde het team naar het voormalige pand van Wilko Fruit op het IABC-terrein in Breda, waar het ook alle ruimte heeft om in- en om te pakken..

Het opstarten van verkoopkantoren van overzeese producenten is volgens Efrain een trend die niet meer zal stoppen. "Dat is namelijk het concept wat retailers zoeken. Zij willen rechtstreeks samenwerken met de bron, maar niet de risico's van een importeur op zich nemen. Wij controleren het product van de teeltbedrijven tot het schap. Hiermee zit de retailer direct met de producent aan tafel en geniet hij van dezelfde service als een Nederlandse importeur."

Binnen de specialisatie voor limes biedt het bedrijf verschillende varianten aan, zoals conventioneel en bio, al dan niet gecombineerd met Fairtrade en ook is het bedrijf een grote speler in onbehandelde limes. "De combinatie bio en Fairtrade was tot voor kort niet beschikbaar in Europa. Wij kunnen die vraag nu met onze Braziliaanse partner invullen en vanaf komend seizoen ook vanuit Mexico. Ook zien we de vraag naar onbehandeld citrus stijgen. Daarmee vullen we onder meer het schap van een Franse supermarkt in."


Onbehandelde limes

Limesmarkt momenteel hot
Aanvullend aan de limes van de Mexicaanse moederorganisatie betrekt Fruta del Huerto ook limes uit Brazilië en Colombia. Na een dramatisch seizoen voor limes vorig jaar, zijn de limes momenteel helemaal hot. "Het is een gekkenhuis. In oktober hebben veel importeurs zelfs limes laten invliegen", vertelt Efrain. Het is volgens hem vooraf altijd lastig te voorspellen hoe de limemarkt zich zal ontwikkelen. "Je hebt de gevestigde importeurs en de cowboys, die instappen als ze wat denken te verdienen aan de limemarkt. Dat laatste kan behoorlijk marktverstorend werken. Je kunt er de klok op gelijk zetten dat binnen een paar weken Europa weer overspoeld wordt met limes."

Desondanks ziet hij nog veel verdere groeipotentie voor de limes. "De import van limes naar Europa neemt jaarlijks nog altijd toe. De piek ligt in de zomermaanden juni, juli en augustus en verder blijkt Kerst een drukke periode voor de verkoop van limes. De komende jaren willen we graag meer telers binden aan ons concept. Ook zijn we druk bezig met de introductie van een volledig biologische netverpakking om aan de vraag van onze retailklanten te voldoen om het plasticgebruik tot nul te reduceren."

Voor meer inforamtie:

Efrain Saucedo Nuñez
Fruta del Huerto
IABC 5212
4814 RA Breda
Tel: +31 763 032 934   
Mob: +31 611 504 219
efrain@frutadelhuerto.com
www.frutadelhuerto.com