FDA waarschuwt voor 'wildgroei' aan CBD-producten met onrechtmatige claims

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft opnieuw haar bezorgdheid geuit over wat ze de 'wildgroei' van CBD-producten noemen die op de Amerikaanse markt worden gebracht met onrechtmatige claims over therapeutisch of medisch gebruik.

De berichtgeving valt in dezelfde week dat de FDA en Federal Trade Commission gezamenlijk een waarschuwingsbrief hebben gestuurd naar het in Naples, Florida gevestigde bedrijf Rooted Apothecary LLC, met de waarschuwing dat het bedrijf niet-goedgekeurde CBD-producten online verkoopt met ongefundeerde claims over dat de producten werkzaam zijn tegen doorkomende tanden en oorpijn bij baby's, autisme, ADHD, Parkinson, Alzheimer, en andere ziekten. 

Gebrek aan wetenschappelijk bewijs 
De FTC heeft ondertussen haar bezorgdheid geuit over het feit dat de producten in strijd zijn met de FTC Act door beweringen over de werkzaamheid die niet met deskundig en betrouwbaar wetenschappelijk bewijs zijn gestaafd.

In een persmededeling zei de waarnemende FDA commissaris, Ned Sharpless: "Cannabis en van cannabis afgeleide producten zijn onderworpen aan dezelfde wetten en vereisten als producten die door de FDA goedgekeurde producten die een andere stof bevatten. We willen Amerikanen te beschermen tegen bedrijven die producten op de markt brengen met ongefundeerde beweringen dat ze een bepaalde ziekten of aandoeningen voorkomen, diagnosticeren, behandelen of genezen. Dit is vooral zorgwekkend wanneer bedrijven onbewezen CBD-producten op de markt brengen voor kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals baby’s en kinderen."

CBD zit in verschillende producten, zoals olie, capsules, siropen, lotions en crèmes. Maar zoals de FDA benadrukt heeft het slechts één CBD-product goedgekeurd, een geneesmiddel voor mensen dat gebruikt wordt om zeldzame, ernstige vormen van epilepsie te behandelen. Ze voegen toe: "Er is heel weinig informatie beschikbaar over andere op de markt gebrachte CBD-producten, die waarschijnlijk andere ingrediënten bevatten dan het door het FDA-goedgekeurde product en die niet gecontroleerd zijn op mogelijke schadelijke effecten op het lichaam."

Wettelijk traject
Daarnaast heeft de FDA het persbericht van deze week gebruikt om te melden dat het zo snel mogelijk een wettelijk traject op wil zetten om CBD-producten te keuren na maanden van onzekerheid over de wettelijke status van de productcategorie.

De commissaris van de FDA, Amy Abernethy, liet weten: "De FDA werkt eraan om onze wettelijke aanpak voor producten die cannabis en van cannabis afgeleide ingrediënten, zoals CBD, bevatten zo snel mogelijk te verduidelijken. Daarnaast willen ze alle beschikbare bronnen gebruiken om de markt te controleren en het publiek te beschermen door waar nodig actie te ondernemen tegen bedrijven. We erkennen dat er een grote publieke belangstelling bestaat voor cannabis en van cannabis afgeleide producten, maar we moeten samenwerken om de leemten in de kennis over de wetenschap, veiligheid en kwaliteit van veel van deze producten op te vullen. We zijn vastbesloten om onze wetgeving van deze producten te bevorderen door middel van een aanpak die, in lijn met onze missie, prioriteit geeft aan de volksgezondheid, innovatie bevordert en het consumentenvertrouwen bevordert."

Bron: Natural Products Global


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven