4.095 bezoekers voor de BioNord in Hannover

4.095 vakbezoekers, 1,5 procent meer dan vorig jaar, maakten van de gelegenheid gebruik om op zondag 13 oktober op de BioNord in Hannover zich over bio-levensmiddelen, natuurcosmetica en reformproducten te laten informeren. 412 exposanten presenteerden het vakpubliek, dat voor meer dan 70 procent in de bio-handel actief is, hun aanbod. 

"Een succesvolle afsluiting van het bio-beursjaar 2019", trekt organisator Matthias Deppe de balans. In de focus stonden nieuwe producten, jonge onbekende merken en natuurlijk potentiële omzetbrengers voor het advents- en kerstseizoen. Barbara Otte-Kinast, minister van Voeding, Landbouw en Consumentenbescherming van deelstaat Niedersachsen, was verrast door de productdiversiteit en presentatie. Ze benadrukte de levendigheid van de beurs: "Het is een groeimarkt, dat merkt men. De bedrijven die zich hier presenteren, waaronder ook veel bedrijven uit  Niedersachsen, zijn erg creatief, zeer innovatief en ze denken buiten de kaders. Ze vormen een zeer goed netwerk, hier wordt bij veel dingen positief vooruit gedacht. Dat opent ook veel kansen voor onze landbouw in Niedersachsen: het gaat goed, en dat merkt men op deze beurs vandaag."

Het minimaliseren van (plastic-)verpakkingen, niet alleen voor bio-klanten een belangrijk onderwerp, was eveneens een belangrijk thema tijdens de beurs. Onder de slogan 'Wie unverpackt geht unverpackt' (Hoe onverpakt gaat onverpakt) bood BioNord het grote publiek een echte vakdiscussie. Op het podium: Michael Albert, eigenaar van een winkel met losse producten, Nicol Gärtner van Biovegan, een producent die zich voorgenomen heeft om tot 2020 plasticvrij te zijn, Charlotte Ruck van de Spielberger Mühle, die in toenemende mate inzet op papieren verpakkingen, en Nina Schritt als vertegenwoordiger van de groothandel Kornkraft, die zich intensief bezighoudt met het thema verpakking binnen de leveringsketen. Er werd onder meer gediscussieerd over het vermijden van iedere verpakking en de verbetering van noodzakelijke verpakkingen, maar ook technische en juridische vragen werden besproken. 

Ook de beheersing van de klimaatcrisis en welke bijdrage bio daaraan kan leveren was een belangrijk onderwerp tijdens de beurs. "Het thema klimaat is momenteel het belangrijkste thema. We hoeven over veel dingen niet meer na te denken als we op dat punt niet vooruit komen", stelde Elke Röder, directeur van de 'Bundesverband Naturkost Naturwaren BNN e. V.', vast. Ze loofde het engagement van de bio-beurzen, die reeds sinds 2014 klimaatneutraal plaatsvinden en daarbij rechtstreeks de biologische landbouw in Duitsland ondersteunen. Ook de bio-vakhandel kon bij het thema klimaat punten scoren: "De leveringsketens zijn vergeleken bij de lange, complexe internationale leveringsstructuren die in de conventionele handel gebruikelijk zijn, erg kort en daarmee tendentieel veel klimaatvriendelijker.

BioNord in Hannover vormt de afsluiter van de vier Duitse bio-beurzen in 2019. De data voor 2020 staan reeds gepland: op 19 april begint het nieuwe beursjaar met BioWest in Düsseldorf.

Bron: BioNord


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven