Ailbhe Gerrard – portret van een bio-teler in Ierland

Ailbhe Gerrard is een passievolle bio-teler met een hart voor bijen. Ze is ook begeleider van de FOAM cursus Biologische Internationale Regeneratieve Landbouw. 

Wat deed je voordat je Brookfield Farm begon?
"Er ging nogal wat aan vooraf voordat ik Brookfield Farm in 2010 kocht. Ik wilde vroeg van school en met dieren werken, maar gelukkig haalden mijn ouders me over om het anders te doen. Ik dacht erover na om diergeneeskunde te doen, maar de toelatingseisen waren enorm hoog en daarom besloot ik om Kunst te doen met een focus op Filosofie en Engelse literatuur.

Van daaruit ging ik verder naar bouwkundig management en werkte ik fulltime met architecten en landschapsarchitecten. Ik haalde mijn papieren voor project management in de bouw en werkte 6 maanden bij GOAL als bouwkundige in Sri Lanka. Mijn project was de herbouw van scholen die in 2004 door de tsunami beschadigd waren en ik was erdoor gefascineerd en ontroerd. De jaren erna wisselde ik project management voor grote projecten in Ierland af met vrijwilligerswerk in plaatsen als Pakistan."

Kun je ons vertellen over de stap van de bouw naar de bio-teelt?  "In 2007 vond ik dat de grote bloei in de bouw ten einde kwam en begon ik andere mogelijkheden te zoeken. Ik besloot me om te scholen in duurzame ontwikkeling en studeerde Milieu en Duurzame Ontwikkeling aan het University College in Londen. Daaraan vast zat een studiereis van 2 weken in Accra, Ghana, om met stadstelers te werken over de verbeterde toegang tot land, schoon water en markten. Na deze reis en het onderzoek dat daarmee gepaard ging, besefte ik dat mijn interesse in voedingsteelt, mondiale gelijkheid en duurzaamheid erg groot was. Nadat ik m'n studie had afgerond, nam ik een beslissing die mijn leven veranderde en ik besloot om naar Ierland terug te keren en een boerderij te kopen. 

Ik kocht Brookfield Farm, 26 ha, dicht bij mijn ouderlijk huis in Tipperary, in 2010 en nam de uitdaging aan om van een verwaarloosde boerderij  door innovatie en diversificatie een bedrijf te maken. Om te leren hoe telen en landbouw in elkaar steken, begon ik een 3-jarige opleiding Bio-teelt in Schotland. Dat was in 2011-2013. Daar deed ik waardevolle kennis op en vaardigheden op het gebied van telen en ook inzichten in het leiden van een teeltbedrijf. Nu hebben we op Brookfield Farm bio-gecertificeerde schapen, honingbijen en een gezonde agri-omgeving waaronder 3 ha vol weidebloemen."

Waarom besloot je imker te worden en kasten te delen?
Het is voor mij erg belangrijk dat er voor bijen en insecten gezorgd wordt - ze vormen de basis van onze voedingsketen en als teler is hun welzijn ontzettend belangrijk voor duurzaamheid en biodiversiteit. Honing is erg populair en het is moeilijk om aan Ierse rauwe honing te komen. Dus dacht ik dat een 'gezamenlijke' insteek om honing aan te bieden een goed idee was om mensen geïnteresseerd te krijgen. En dan werkte! Nu hebben wij als kasten delende imkers een groep loyale klanten die jaar na jaar terug komen. 

De Lough Derg regio helpt met z'n prachtige wilde bloemen, wilgen, klimop en meidoorn de bijen in elk seizoen. Mensen zeggen vaak dat het de beste honing is die ze ooit geproefd hebben. Dat komt gedeeltelijk door grond vrij te hebben voor gezonde kolonies en voor een imker is het niet zo gebruikelijk om veel land te hebben. Ik ben een actieve teler en met mijn planning hou ik rekening met de bijen; zo zaaien we b.v. elk jaar 4 ha bloemen, waardoor de honing een bloemensmaak krijgt." (In de video hieronder is te zien hoe leuk het is om bijen te houden!)

Wat ben je nog meer op je bedrijf begonnen?
"Ik ben een bijenwaskaarsen-handel begonnen en ik vind het geweldig om met pure bijenwas te werken en er kaarsen in te dompelen. Het is best meditatief omdat het lang duurt om van de lont tot een dinerkaars te komen. Je leert er geduld van en het belang van oude ambachten. Ik geef vaak demonstraties kaarsen maken - het is populair momenteel hier in Ierland. De geurende bijenwaskaarsen zijn populair en we hebben heerlijke geuren zoals kaneel-bast, rozemarijn en cederhout-sinaasappel. Natuurlijk kunnen de oude favorieten, lavendel en natuurlijk, nooit verslagen worden. De geur hangt af van je bui!"

Wat zijn je toekomstplannen?
"We zijn aan de slag met plannen om het erf te reorganiseren en voorzieningen voor meer bezoekers aan te brengen die komen voor kaarsen demo's, honingproeven, wandelingen door de biodiversiteit van het bedrijf en andere dingen. We willen eigenlijk ook dat mensen kunnen blijven slapen om van de prachtige views en omgeving te genieten en we zoeken naar simpele overnachtingsmogelijkheden.

Educatie is een belangrijk gedeelte van Brookfield Farm. Ik wil altijd graag dat bezoekers iets opsteken over het houden van bijen en over telen. Ik geef les in duurzame landbouw en andere teeltonderwerpen aan het Gurteen Agricultural College. En ik ben erg enthousiast over het nieuwe programma van IFOAM -Regeneratieve Landbouw dat ik mede begeleid met Konrad Hauptfleisch in het VK in 2019."

Ailbhe en Brookfield Farm hebben verschillende prijzen gewonnen. 

Bron: Organicwithoutboundaries.bio   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven