De 'Soil Association' heeft een Brits Brexit loket gelanceerd. Hiermee wil de vereniging biologische bedrijven helpen in hun voorbereiding voor een no-deal Brexit op 31 oktober. De service bestaat uit een Brexit hulplijn (telefoon), e-mailadres en online chatsysteem. 

Een team beantwoordt vragen en biedt up-to-date informatie aan de sector. Er is ook een nieuwe Brexit website gelanceerd, inclusief cruciale informatie en benodigdheden voor de biologische sector in hun voorbereiding op Brexit. 

De website zal heel oktober up-to-date en beschikbaar zijn. Daarnaast zal de Soil Association ook een aantal webinars met experts publiceren. Het Brexit loket is beschikbaar voor alle biologische bedrijven in het Verenigd Koninkrijk en biedt informatie om ondernemingen te helpen in hun voorbereiding op een no-deal Brexit. 

De oprichting van de Brexit service komt in een kritische tijd voor de biologische sector in het Verenigd Koninkrijk: de Soil Association waarschuwt dat een no-deal uitkomst "maximale onzekerheid" voor biologische voeding en landbouw brengt.

Zoals het er nu uitziet, zullen Britse biologische telers in het geval van een no-deal niet in staat zijn om te exporteren naar de EU totdat de EU formele goedkeuring verleent aan hun biologische certificatie-instelling. De Soil Association Certification en andere Britse certificatie-instellingen zijn pas in staat om zich hiervoor officieel aan te melden wanneer het Verenigd Koninkrijk uit de EU is. Elke onderbreking van de erkenning zou betekenen dat de export van Britse biologische producten naar de EU onmiddellijk zou worden tegengehouden. 

Liz Bowles van de Soil Association geeft aan: "Een no-deal Brexit brengt maximale onzekerheid voor biologische voeding en teelt." Ze brengt kritische vragen naar voren over de mogelijkheden voor handel en export. In het geval van een no-deal Brexit wordt verwacht dat de erkenning van de Britse biologische certificering door de EU van het een op het andere moment eindigt. Het vooruitzicht hierna is een lange periode waarin export van biologische producten naar de EU onmogelijk zou kunnen worden.

Eerder deze week waarschuwde Minette Batters, voorzitter van de National Farmers Union (NFU), al voor de impact van een no-deal Brexit op de agrarische sector in het Verenigd Koninkrijk. 

In lijn met deze waarschuwing vertelt Liz Bowles verder: "De dreiging van een no-deal Brexit uitkomst is niet beperkt tot de export of de biologische sector alleen. De Britse agrarische sector als geheel is in gevaar bij een chaotische uittrede, zoals de NFU al eerder deze week aangaf. De biologische sector is hierop geen uitzondering.

"Consumenten zullen uiteindelijk de prijs moeten betalen - met de grimmige keuze voor niet-biologisch voedsel van slechte kwaliteit uit het buitenland, in plaats van kwalitatief goed en lokaal geproduceerd voedsel waar ze momenteel van genieten.

"Een no-deal Brexit bedreigt de duurzaamheid van de Britse landbouw op lange termijn, naast onze inspanningen om uitstoot te verminderen en klimaatverandering tegen te gaan - zowel op Britse bodem als daarbuiten. Dit druist in tegen de beloftes van de overheid om na Brexit een ‘ecologische grootmacht’ te worden. " 

Voor meer informatie:
Soil Association
Tel: +44 03334141451
Email: Brexitsupport@soilassociation.org
www.soilassociation.org